Архим. Поликарп ще бъде възведен в епископски сан



oPolikarpСлед вчерашното заседание на Светия Синод стана ясно, че Негово Високопреподобие архимандрит Поликарп ще бъде възведен в епископски сан. Титлата, която му бе дадена, е Белоградчишки. Хиротонията ще се състои на 27 юли в Лопушанския манастир, в Деня на св. Пантелеймон и на светите Седмочисленици. Духовникът е избран и за викариен епископ на Видинския митрополит Дометиан. Служението му през годините се отличи с активната си катехизаторска и социална църковна дейност. През последната година вярващите от столицата неколкократно се срещнаха с неговото слово в качеството му на участник в месечните дискусии „Православие и съвремие“, инициирани от Православие.БГ.

Архимандрит Поликарп (Петров) приема монашески постриг през 1996 г., три години по-късно е ръкоположен за йеромонах, а през 2008 г. е възведен в архимандритско достойнство. Основател е на първото в България православно радио „Сион“ и на Манастирско издателство. От 1 август 2008 г. е на послушание във Видинска епархия, игумен е на Бдинския манастир „Успение Богородично“ и е председател на видинския катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ . От 2011 г. е духовен надзорник на Видинска и Кулска духовни околии.

Според решението на Синода през юли ще се извърши още една хиротония на епископ – на архим. Арсений, епархийски духовен надзорник в Пловдивска епархия. В публичното пространство се чуват критики спрямо това решение – че с него се нарушава устава на Българската православна църква с оглед младата възраст на духовника, роден през 1986 г. Според условията, залегнали в устава, описани в раздела за избор на епархийски митрополит, кандидатът за епископски чин трябва да има навършени 35 години.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...