Вавилонската кула – близо или далеч от Бога



BabelТази есен завърши един важен етап от поредицата беседи „Книгата на книгите“ на фондация „Покров Богородичен“, в който бяха разгледани книгите на Новия Завет по реда на своята последователност.

През октомври поредицата срещи „Книгата на книгите“ продължава с нов цикъл от теми под надслов „Библейски образи и символи“. Ще насочим вниманието на аудиторията към някои от най-емблематичните библейски истории и образи, като например Изхода от Египет и Обетованата земя, към личности като Соломон, Давид, пророк Илия и мн. др. Основната цел е беседите да бъдат ориентир за правилното разбиране на едни от най-познатите библейски истории, личности, метафори и символи.

Темата на първата беседа е „Вавилонската кула – близо или далеч от Бога“. През столетията до днес образът на Вавилонската кула се е превърнал в символ на човешката суета и гордост, на отчуждеността на човека от неговия ближен и от Твореца. Към библейските измерения на този образ ще ни въведе един от най-обичаните и завладяващи със словото си лектори на библейските беседи в „Къща за птици“– доц. д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет на СУ. Очакваме ви!

Ivailo NaidenovДоц. д-р Ивайло Найденов е преподавател по старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум“, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог“. Научно-изследователската му дейност е в областта на Свещеното Писание на Стария Завет. Автор е на монографиите „Библейският Йона“ от поредицата „Библейска библиотека“3 (ББ 3) и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)“, както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето“ (ББ 5) и „Из историята на старозаветния библейски канон“ (ББ 6).

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици“ (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 28 октомври (петък), 18:30 ч.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...