Вярващи инициираха подписка срещу епископската хиротония на архим. Дионисий



image.phpНа 28 ноември 2014 г. Светият Синод взе решение началникът на синодалния отдел „Богослужебен“ архимандрит Дионисий (Мишев) да бъде ръкоположен в епископски сан и назначен за втори викарий на Софийския митрополит. „За” епископската хиротония на архимандрита са гласували Негово Светейшество патриарх Неофит и митрополитите Дометиан, Григорий, Игнатий, Николай, Амвросий, Антоний, Наум, а „против” са гласували митрополитите Калиник, Йоаникий, Галактион, Гавриил и Серафим. Гласуването се е провело в отсъствието на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Ръкоположението на наречения за Стобийски епископ архим. Дионисий е определено за 21 декември в катедралния столичен храм „Св. Неделя”.

Мнозина православни обаче пряко свързват името на архимандрит Дионисий с чуждото на православния дух решение на Светия Синод от юни 2012 г. за легализирането на архонтите, разпознавайки духовника като един от най-пламенните защитници на „архонтския статут”. След новината за предстоящата му епископска хиротония, инициативен комитет излезе с подписка и протестно отворено писмо до патриарх Неофит и Светия Синод.

В писмото, освен замесването му в архонтския скандал, се посочват и други несъвместими с православната традиция прояви на архимандрита, сред които и  „посвещаването” в „благородно рицарство”, извършено през 2009 г. в силистренския храм „Св. Димитър“ от отец Дионисий, на шестима „кръстоносци от нов тип“, присъединявайки към „Ордена на рицарите от Assisi Pax“ първите български членове в съслужение с униатски свещеник.

Снимка: www.bg-patriarshia.bg, Ромео Чолаков

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...