Горан Благоев: „Посещението на патриарх Вартоломей ни споходи с отрицателни емоции“



Goran BlagoevСлед като, уморен от натоварения ден, в който получи отличия от БАН и българската държава, вчера патриарх Вартоломей отмени срещата си с медиите, стана ясно, че още една планирана негова среща няма да се състои – тази с премиера. Този път поради дипломатичния отказ на Бойко Борисов да разговаря с патриарха.

Днес официалното посещение на Вселенския патриарх в България завършва с поклонническо пътуване до Троянския манастир.

В коментар за сутрешния блок на БНТ водещият на предаването „Вяра и общество“ Горан Благоев отбеляза, че нашите власти посрещат винаги с отворени обятия Вселенския патриарх Вартоломей, но той не отговори на това гостоприемство както подобава като добър гост, а е дошъл да търси възмездие. „Неговото посещение ни споходи с отрицателни емоции“, отбеляза Горан Благоев и добави: „Посещението е и под знака на една голяма годишнина – 70 години от вдигането на схизмата, която Вселенската патриаршия налага на Българската църква… През 1870 вече имаме екзархия. Две години по-късно Вселенска патриаршия ни упреква в страшна ерес, наречена “етнофилетизъм”, според която християнският народ вместо да отстоява универсалността на християнството, в което няма национални различия, се настоява на издигането на националното над църковното. Ако ние обаче сме проявили този етнофилетизъм, преди нас са го проявявали и са ни го наложили гърците.

Затова Вселенският патриарх вместо дойде като един мъдър духовник и да се извини за грешките, както правят папите, да признае, че гърците не са били прави като са ни наложили схизмата, и хайде да забравим и да простим, той не пропусна слово, в което да не напомни “българите са били схизматици”, сякаш българите сме били най-черният православен народ на Балканите през 19 век”.

Според журналиста за българското общество не е станало ясно и за какви точно заслуги за България Вселенският патриарх бе награден с най-високото държавно отличие то президента Росен Плевнелиев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...