Държавният секретар на Ватикана – на католическата Цветница в България



Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин е на посещение в Македония и България.

Кардиналът бe в Скопие в петък, 18-и март, където отслужи меса в катедралата на „Светото сърце Иисусово“. По време на престоя си в македонската столица, държавният секретар на Ватикана присъства на представянето на книгата на Папа Франциск „Божието име е милост“ и откри новата Епископска резиденция на Католическата църква в Скопие, където се срещна с представителите на католиците от източен обряд и тяхната общност.

Македония е център на бежанската вълна, което също е повод за посещението на кардинала, както и фактът, че Блажената Майка Тереза, чиято канонизация за светица на Католическата църква предстои през септември тази година, е родена и кръстена в Скопие.

Image_5376830_128

Снимка: Румяна Тонева, „24 часа“

Кардинал Паролин пристигна днес в България, за да присъства на освещаването на реставрираната катедрала „Успение Богородично“, която е духовен център на Апостолическия екзархат на католиците от източен обред в София.

В следобедните часове той посети конкатедралата, посветена на св. Папа Йоан XXIII, който е бил апостолически представител в България и инициатор за провеждането на Втория ватикански събор. Теренът за построяването на тази катедрала е купен лично от Папа Йоан XXIII, докато е бил нунций в България.

2

Снимка: Catholic-news.bg

Кардинал Паролин посети и съседния манастир на монашеската общност на сестрите евхаристинки, който е и Генералното управление на монашеската общност за всички сестри евхаристинки от България и Македония. Гостът разгледа още Медицинския център „Йоан Павел II“, ръководен от монахините, който предлага медицински грижи за социално слаби хора, както и намиращия се наблизо център за бежанци.

Тази вечер в катедралата „Св. Йосиф“ в София кардинал Паролин предстоятелства Литургията за Цветница, която се чества днес от католиците. Литургията е посветена и на 10 години от освещаването на храма, както и на 180-ата годишнина от пристигането на отците капуцини в България. По време на двудневната си визита кардинал Пиетро Паролин ще посети и някои от забележителностите на София.

В понеделник, 21 март, е предвидена среща между кардинал Паролин и Българския патриарх Неофит в присъствието на членовете на Светия Синод на Българската православна църква. След това държавният секретар на Ватикана ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с главния мюфтия Мустафа Хаджи.
По информация на RadioVaticana, Вестник „Avvenire.it“ и “ZENIT – Il monfo visto da Roma”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...