Кой ще принуди Светия синод най-после да свика църковен събор



viara_i_obshtestvoТази събота във  „Вяра и общество”

В този брой на предаването ви предлагаме:

  • Посрещане на мощите на св. Лука Симферополски в София – дарение от Руската патриаршия.
  • Осма година, незнайно защо, нарушавайки устава на БПЦ, Св. Синод отказва да свика поредния църковен събор – през настоящата година трябваше да се проведе Осмия Църковен събор, а все още не е свикан Седмия. Защо? Какво се крие зад този казус? Кой може да принуди Светия синод да изпълнява устава на БПЦ? Може ли държавата да принуди едно вероизповедание да изпълнява собствените си разпоредби? Какво се случва с редицата църковно-съдебни дела на провинили се духовници, които са обвеяни в мъгла? За двойните стандарти и почтеността към Светата Църква коментар в студиото ще направят доц. Дилян Николчев, преподавател по църковно право и гл.ас. Атанас Славов, доктор по конституционно право в СУ.
  • „Не убивай!” – разговор с архиепископ Христо Писаров от Вселенска съборна църква на Христос върху Шестата Божия заповед.

Вашите въпроси и мнения по двете теми очакваме предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg, на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg или на редакционния ни телефон 02/814 2175. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на студийните ни телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 23 28.

Напомняме ви, че тази събота, по изключение, започваме десет минути по-рано.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...