Туристическа такса от 5 лева за „Св. Александър Невски“



Katedralen hram Sv. Al. NevskiОт днес по решение на настоятелството на катедралния храм „Св. Ал. Невски“ всички туроператори трябва да предвиждат при организиране на туристически групи по 5 лева вход за патриаршеската катедрална, съобщава БНТ в репортаж на Елиана Димитрова. За туроперторите ще има гратисен период като се очаква реално продаването на билети да започне в средата на март.

От настоятелството заявяват, че таксата от 5 лева на човек не се отнася за хората, които посещават храма, за да се помолят в него. Нито се отнася за организирани групи поклонници. Това е такса, която ще бъде калкулирана само и единствено за туристическите пакети, предлагани от агенциите, когато храмът се посещава само като туристическа атракция.

„Има нужда всяка една туристическа агенция, която включва в свой пакет посещение на патриаршеската катедрала и затова взема сума, да предвиди нещо и за самия храм, за да могат техните туристи да видят и красотата на катедралата, защото изключим ли осветлението, няма да видят нищо“, е обяснението на архимандрит Дионисий, предстоятел на катедралния храм. Той изразява убеждението си, че това е „правилно и много хубаво“ решение в полза на цялостната поддръжка на храма. Според архимандрит Дионисий най-често катедралата е посещавана от японски и турски туристи. Той смята, че таксата е справедлива „при положение, че и българите плащат такси при туристически посещения на храмове в чужбина“.

Средствата, събрани от туристическите групи, ще отиват най-вече за осветлението в храма – то струва по 1800 лева месечно. Ако се съберат достатъчно пари, те могат да се използват и за отоплението и ремонта на катедралата, казва архимандрит Дионисий.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...