Филмът „Зона към Небето“ разказва за Сеславския манастир и за изпитанията, на които е подложенFilm_Seslavski manastirНа 8 юни (понеделник) ще се състои премиерата на документалния филм на Марин Градинаров и Ваня Манолова „Зона към Небето“. Филмът разказва за святата история на Сеславския манастир „Св. Николай Мирликийски“, чийто стенописи се предполага, че са дело на свети Пимен Зографски и на негови ученици. Но и за пораженията, които манастирът претърпява, нанесени от мина Бухово и урановия рудник в с. Сеславци.

В един двор – две версии за сила и вечност. Едната – разгражда атома на урана, за да владее света, другата – досъгражда атома на човешките души, за да ги спаси. Една територия – два пътя: нагоре, към небето, и надолу, към забвението и мрака“, споделят авторите за филма.

„Галерията на урановия рудник минаваше под самата градина на манастира. От силните взривове стената на църквата подаде. Напука се. Но устоя… както е устояла 4 века, от времето на св. Пимен Зографски. Стигна се дотам, че някои гледаха свине в манастира, а други пък, безстопанствени – сами прескачаха оградата. Един от военните учеше жена си да стреля по иконите“. „Това не е кошмар, разказан от Кафка. Това са свидетелствата на останалите живи миньори, шлосери, геолози и местни жители край уранови рудник “9 септември“ в с. Сеславци, на 22 км от София. Не е ли нашето неверие най-страшната радиация?“.

Премиерата ще се състои в киносалон „Вяра“ на Столичната библиотека (пл.“Петко Р. Славейков“ 4) от 18 ч.

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ: