Филмът „Зона към Небето“ разказва за Сеславския манастир и за изпитанията, на които е подложен



Film_Seslavski manastirНа 8 юни (понеделник) ще се състои премиерата на документалния филм на Марин Градинаров и Ваня Манолова „Зона към Небето“. Филмът разказва за святата история на Сеславския манастир „Св. Николай Мирликийски“, чийто стенописи се предполага, че са дело на свети Пимен Зографски и на негови ученици. Но и за пораженията, които манастирът претърпява, нанесени от мина Бухово и урановия рудник в с. Сеславци.

В един двор – две версии за сила и вечност. Едната – разгражда атома на урана, за да владее света, другата – досъгражда атома на човешките души, за да ги спаси. Една територия – два пътя: нагоре, към небето, и надолу, към забвението и мрака“, споделят авторите за филма.

„Галерията на урановия рудник минаваше под самата градина на манастира. От силните взривове стената на църквата подаде. Напука се. Но устоя… както е устояла 4 века, от времето на св. Пимен Зографски. Стигна се дотам, че някои гледаха свине в манастира, а други пък, безстопанствени – сами прескачаха оградата. Един от военните учеше жена си да стреля по иконите“. „Това не е кошмар, разказан от Кафка. Това са свидетелствата на останалите живи миньори, шлосери, геолози и местни жители край уранови рудник “9 септември“ в с. Сеславци, на 22 км от София. Не е ли нашето неверие най-страшната радиация?“.

Премиерата ще се състои в киносалон „Вяра“ на Столичната библиотека (пл.“Петко Р. Славейков“ 4) от 18 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...