Патриаршеско и синодално послание по случай 1070-годишнината от успението на св. Йоан Рилски


Rilski manastir

Снимка: Таня Вълчанова

Като се пресели от земята на твоето отечество, … ти се възкачи на планината и като стълб се въздигна до небесата, наставлявайки човеците по пътя на спасението. Затова и се всели в земята на кротките, преподобни наш отче Йоане! (Седален, гл. 5)

Възлюбени в Господа братя и сестри, чеда на светата ни Църква,

В деня, когато честваме 1070-годишнината от успението на дивния Рилски светец и чудотворец Йоан, се обръщаме към всички вас с архипастирско послание за мир и общение в Светия Дух и с призив за усърдна молитва към Бога и към всички Негови светци, сред които по-ярко от слънцето сияе всебългарският покровител и всегдашен небесен ходатай – преподобният наш отец Йоан.

На този ангел в плът, служител Господен и събеседник на ангелите, както още в далечните столетия го бе нарекъл признателният ни православен народ, днес отдаваме и ние нашата почит и молитвено преклонение, заедно с нашата в Господа любов. На неговия пречист образ днес възнасяме неръкотворни венци и достойна похвала, защото чрез него се прослави на небесата и на земята и в него се утвърди във вярата и благочестието целият наш православен род. Затова и до днес православна България съзира в него своя най-верен наставник по Божия път и своята най-надеждна опора в дните на изпитания. Затова и до днес на този духовен, благоверен и христолюбив човек, който се боеше от Бога и Му служеше със страх (Народно житие), се отдава онази чест, която всеки християнски народ дължи на своите, родили го в Господа предци.

А тъкмо такъв беше чудният Йоан – аскетът и молитвеникът, богоподражателят и победител на всяко изкушение, многоплодна лоза, украшение на пустинята и слава на българския род. В негово лице нашите предци намериха онзи така нужен образец и онова светило, което се слага нависоко, навръх планина, за да разпръсва светлината си навсякъде (Мат. 5:14); онзи светилник, от който толкова много имаха нужда страдащите някога в мрака на езическите суеверия, а отскоро покръстени наши прадеди, за които с така искрена любов той пише в своя Завет: Новопросветените люде от единокръвния свой народ утвърждавайте във вярата и ги наставлявайте да изоставят непристойните езически обичаи и злите нрави, които… и след приемането на светата вяра поддържат. [Защото] те правят това поради простота и заради това се нуждаят от вразумление.

Такъв беше и такъв е останал в паметта на своите братя по вяра и род Рилският светец и чудотворец, отдаден докрай на вярата си в Бога, истински следовник Христов и Господен ученик, чиято любов към Бога и ближния не познаваше граници, но като от непресъхващ извор продължава да се излива и до днес над всички онези, които с вяра и надежда прибягват до небесното му застъпничество. Такъв остава и основаният от него манастир насред Рилската пустиня – този истински мистичен център на православието по българските земи, който от основаването си и до днес остава непоклатима твърдина на вярата и благочестието сред народа ни и чиято слава, заедно със славата на неговия основател, отдавна е надхвърлила отечествените граници, за да се разпростре из целия християнски свят. А заветът, оставен от преподобния към неговите ученици, е завет и към целия наш народ: Завещавам ви да пазите светата вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие, както я приехме от светите Отци, без да се отдавате на чужди и различни учения. Стойте добре и дръжте преданията, които сте чули и видели от мене. Не се отклонявайте нито надясно, нито наляво, но ходете по царския път… Поучавайте се в Господния закон ден и нощ… Придържайте се крепко о църковното правило, като не изоставяте или презирате нищо от онова, що е установено от светите Отци…

Тези и още много скъпоценни бисери щедро се изливат към нас от заветите на Рилския чудотворец, за да ни укрепват във вярата и в подвига на благочестието и да ни напомнят постоянно, че от Бога е всяко добро дарование и всеки съвършен дар от горе идва (из Завета на свети Йоан Рилски).

Затова, възлюбени, дойдете заедно – в деня на неговото в Господа заспиване – да възпеем онзи, който, воден от пребожествена ревност, презря всички съблазни на този свят, за да намери уединението на Рилската пустиня и там, в лишения и подвизи, обливан от сълзите на покаянието, да заслужи наградата, която Господ отвека е приготвил за онези, които сърдечно Го обичат (Иаков. 1:12; 1 Кор. 2:9). Да се поклоним пред образа и пред подвига на онзи, който още в зората на раждането на българския род за Христовото благовестие се оказа достоен съсъд на неоскъдяващата Божия благодат и който с духовната си борба против врага на нашето спасение успя да удиви дори и ангелското войнство и да спечели Божието благословение: не само за себе си, но и за всички свои братя, за които и знаем, че продължава да ходатайства и да се моли пред престола на Всевишния.

Да помним и да пазим неговите завети към нас и да следваме неговия пример на беззаветна любов към Бога и ближния, на твърдост в изпитанията и изкушенията, на неотклонно търсене на едното потребно (Лука. 10:42) в изпълнение на Божията заповед: Първом търсете царството на Бога и Неговата правда (Мат. 6:33). Тогава ще бъдем и ние достойни в Господа Йоанови чеда и приемници, и носители на свети-Йоановия дух на единство във вярата, преданост към Църквата и жертвена любов към Бога и ближния.

Преподобни отче Йоане, Рилски Чудотворче, моли Бога за нас!

 

Председател на Св.Синод

Неофит,
Патриарх Български и митрополит Софийски

Членове на Св. Синод:
Врачански митрополит Калиник
Сливенски митрополит Йоаникий
Видински митрополит Дометиан
На Сащ, Канада и Австралия митрополит Йосиф
Великотърновски митрополит Григорий
Плевенски митрополит Игнатий
Старозагорски митрополит Галактион
Ловчански митрополит Гавриил
Пловдивски митрополит Николай
Доростолски митрополит Амвросий
Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан
Неврокопски митрополит Серафим
Русенски митрополит Наум

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...