Либи Лейн стана първата жена епископ в историята на Англиканската църква



Libby-LaneНа 26 януари (понеделник) в катедралата на Йорк, Великобритания, се състоя ръкоположението на първата жена епископ на Англиканската църква. 48-годишната Либи Лейн стана епископ на Стокпорт в диоцеза на Честър. Тя е сред първите жени, които през 1994 г. приемат свещенически сан, скоро след решението на Англиканската църква да допусне жени свещеници. Новопровъзгласеният англикански епископ е майка на две пораснали деца и съпруга на англикански свещеник.

Събитието е резултат на решението от юли 2014 г. на генералния Синод на Англиканската църква, което позволи на жени свещеници да приемат епископски сан. Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби определи решението като „eстествен завършек на процеса, който е започнал преди около 20 години, и нов етап от църковния живот“.

Несъгласни обаче с това решение вътре в англиканската общност не липсват. Неслучайно през 2012 г. предложението за женски епископат бе отхвърлено поради недостатъчно гласове „За“.

Оказа се, че несъгласни имаше и на самото ръкоположение на Либи Лейн в катедралата на Йорк пред около 2000 души. Непосредствено след като архиепископът на Йорк Джон Сентаму се обърна към множеството в храма с въпроса дали всички са съгласни с това ръкоположение, англиканският свещеник Пол Уилямсън се провикна с възгласа: „Нe! Това го няма в Библията!“. Този възглас на несъгласие обаче не бе зачетен от висшето духовенство с обяснението, че е единствен сред множеството гласове на одобрение.

Снимка: AFP

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...