Деяние на Архиерейския събор на Руската православна църква за причисляването към сонма на светиите на Богучарския архиепископ Серафим (Соболев, 1881-1950)



Документът е приет от Архиерейския събор на Руската православна църква на 3 февруари 2016 г.

В името на Отца и Сина и Светаго Духа!

През XX век на Руската православна църква и обгрижваните от нея народи бе съдено да минат през огъня на тежки изпитания: революции, войни, всевъзможни лишения и скърби, гонения срещу вярата, екзекуции, затвори и интернирания.

Немалък брой наши сънародници се оказаха в емиграция или в изгнание. Сред много скръбни изпитания (2 Кор. 8:2), далеч от родината, в атмосферата на непознат език и култура, често в труд и мъка (2 Кор. 11:27), те не бяха сломени от обстоятелствата на този век, но запазиха православната вяра и верността си към Светата Църква. За това немалко спомогнаха онези архипастири и пастири, които, оказали се заедно със своето паство в емиграция, с всеотдайното си подвижническо служение подкрепяха вярващите, споделяйки с тях техните скърби и радости.

На особена почит в България се радва архиепископ Богучарски Серафим, завършил своя жизнен път в София през 1950 г. Отдавайки без остатък своето любещо сърце на повереното му словесно стадо, той още приживе принесе мирен плод на праведност (Евр. 12:11) и беше белязан с благодатни дарове.

Криптата на храма ”Св. Николай Чудотворец” в София, където бе погребан архипастирят, стана място за поклонение за множество жители на България и хора от други страни, за хора от различни народности и на различна възраст. Неспирен поток от нуждаещи се от помощ и утешение вече повече от 65 години приижда към гроба на Владика Серафим. Множеството чудотворения, извършващи се по молитвите на хората, обръщащи се към него, свидетелстват за великото дръзновение, което той е придобил, ходатайствайки за своето паство пред Божия Престол.

Личността на архиепископ Серафим, верен син на Руската православна църква, станал духовен отец и наставник на руси и българи, обединява по особен начин Руската и Българската православни църкви.

След като проучи внимателно жизнения път и архипастирския подвиг на архиепископ Серафим, извършените по негови молитви чудотворения и непрестанното всенародно негово почитане, Осветеният Архиерейски събор на Руската православна църква в единомислие със Светия Синод на Българската православна църква, представен на настоящия Събор по благословение на Светейшия Български патриарх Неофит от преосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Знеполския епископ Арсений, решава:

  1. Да бъде причислен към сонма на светиите Богучарският архиепископ Серафим (Соболев, 1881-1950) за общоцърковно почитане.
  2. Честните останки на светителя Серафим да се смятат за свети мощи и да им се въздава длъжното почитание.
  3. Да се състави специална служба на светителя Серафим, архиепископ Богучарски, а дотогава службата да се извършва според Общия Миней, по чина на светителите.
  4. Паметта на светителя Серафим да се празнува на 13/26 февруари, в деня на неговото преставяне пред Господа.
  5. Да се рисуват икони за поклонение на новопрославения светител според определението на VII Вселенски събор.
  6. Да се напечата житие на новопрославения светител Серафим за назидание в благочестие на църковните чеда.
  7. От лицето на Осветения събор да се обяви на паството тази блага и благодатна радостна вест за прославата на новия угодник Божи.
  8. Да се съобщи името на новопрославения светител на Предстоятелите на Поместните православни църкви за включването му в календара.

По предстателството и молитвите на св. Серафим, молещ се за Руската и Българската църква, за народите на Русия и България, да укрепи Господ православната вяра и да ни изпрати Своето благословение.

Амин.

Източник: Официален сайт на Московската патриаршия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...