Патриаршеско и Синодално Пасхално послание



Jenite_mironisitsi_s_angelaТвоето възкресение, Христе Спасителю,
ангелите възпяват на небесата;
удостой и нас на земята
с чисти сърца да Те славим!

(Стихира, гл. 6)

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ВЪЗЛЮБЕНИ ВЪВ ВЪЗКРЪСНАЛИЯ ГОСПОД ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

Дивен е Божият промисъл и Божията любов към нас е безмерна! Непостижими са Божиите съдби, неизследими са Господните пътища! (Рим. 11:33). Нито една Божия дума не остава безсилна (Лука. 1:37), защото Неговите думи са верни и истински (Откр. 22:6) и Бог е верен на Своите обещания. И ето – Христос възкръсна, „както беше казал” (Мат. 28:6). „Възкръсна Христос и портите адови се уплашиха; … Възкръсна Христос и смъртта ридае…” (Акатист на Възкресение Христово, икос 1).

Тържество на живота, пиршество на вярата и празник на празниците – с такива изрази Отците на Църквата са описвали неописуемата тайна, вестта, за която чули за първи път жените-мироносици: „Няма го тук, но възкръсна” (Мат. 28:6). Тайна, скрита дори и от ангелите, „а сега явена, и… възвестена на всички народи, за да се покоряват на вярата” (Рим. 14:25). „Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък” – така тържествува през Първи век призованият от Самия Христос Апостолът на народите св. Павел (1Кор. 15:20). А богослужебните текстове на Църквата допълват тези думи на апостола, като казват: „Христос възкръсна от мъртвите като със смърт смъртта победи и на тези, които са в гробовете, живот дарува”. Защото, според истинното свидетелство на божествения евангелист, „в Него имаше живот” и този живот „беше светлината на човеците” (Йоан. 1:4). От този извор на живота изповядващите Христовото име черпят и до днес; от него се насищат душите и сърцата на вярващите, за да възкликнат в един глас в утрото на Пасха: Христос воскресе!

Неописуема е радостта на Църквата, неизразима е благодарността, която владее чувствата и мислите на християните в този тържествен ден на всепобедното Христово възкресение – в деня на победата на живота над смъртта. Като се присъединяваме към ликуването на небесното войнство и цялото Божие творение, днес отново се покланяме пред „великата тайна на благочестието” (1Тим. 3:16) и изливаме радостта си в дивните славословия на Пасхалното богослужение, в които от столетията към нас достигат най-тържествените химни, в които Отците са изразявали благодарността на Църквата към Подателя на живота. Към Бога, Който – в определеното за това време – прие човешката природа, за да я излекува от греха и тлението и да я възкреси такава, каквато тя беше в първоначалния творчески замисъл, като я постави отдясно на Отца в Божието Царство. „Дойдете, чеда на новото лозе и на божественото веселие, – призовава днес Църквата – в избрания ден на възкресението да се приобщим с Царството на Христос, възпявайки Го като Бог вовеки” (Пасхален канон, припев на Песен 8).

Братя и сестри,

В този най-радостен ден от годината се обръщаме към всички вас с пожелания за крепка вяра и духовни сили в нашето ежедневно свидетелство за Възкръсналия Господ, в подвизаването ни във вярата и вървенето на всеки от нас по тесния, но спасителен път към Царството Божие. Въздигайки ръце в гореща молитва към Всеподателя, просим от Него мир в душите и сърцата, надежда за обезнадеждените, правда за онеправданите и утеха за всички страдащи. Нека денят на Христовото възкресение с нова сила да укрепи вярата ни и да ни припомни отново за великата и безпределна Божия любов към света и към всеки от нас, та като подражаваме на Господа, да се утвърждаваме в Неговия мир и в Неговата любов, и достойно да носим името Христови ученици.

„Ден на Възкресение е, да се радваме от тържеството на празника и един други да се прегърнем. На тези, които ни ненавиждат, да кажем: братя! И всичко да простим заради Възкресението” (из Пасхалните стихири).

Отечески поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чада на родната ни Българска православна църква, – в Родината и далеч от нея – като благопожелаваме на всички единство във вярата и преизобилна пасхална радост!

Благодатта и мирът на възкръсналия Господ наш Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

ЧЛЕНОВЕ:

† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

† НА САЩ, КАНАДА И АВСТРАЛИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОСИФ

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ ГАЛАКТИОН

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ

† ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...