Приключи конкурсът “Блага вест”

 

Вчера приключи конкурсът “Блага вест”. В него взеха участие 56 автори в двете категории – до 18 и над 18 години. Към някои от текстовете авторите са приложили и изображения. Вие взехте активно участие, като сами давахте оценка за работата на участниците. На 24 март в 24.00 часа гласуването беше преустановено.

В категорията до 18 години вашата награда спечели Милеслава Богданова (Мила) с есето „Ако бях ангел”. Нейното есе спечели 119.86 точки. В категорията над 18 години вашата награда спечели Канелия Колева с „Ако бях ангел…”. Нейното есе оценихте с 330.98 точки!

Ние също дадохме своята оценка. На 22 март 2008 г. жури в състав:
1. Свещеник Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм „Света София”,
2. Димитър Коруджиев, писател,
3. Антоанета Добрева, редактор на специализиран портал за литература, хуманитаристика и образование Литернет,

определи награди за следните автори:

В І категория (до 18 год.)

1. Първа награда – Книги и списания на стойност 50 лв. от ИК „Омофор” печели Милеслава Богданова (Мила) с есето: „Ако бях ангел”.
2. Втора награда – Книги и списания на стойност 30 лв. от ИК „Омофор” печели Константин Георгиев с есето: „Ако бях ангел”.
3. Трета награда – Абонамент за вестник „Православие. БГ” печели Деница Зафирова с разказа: „Ако бях ангел …”.
4. Поощрителна награда печели Нели Иванова (telescope) със стихотворението: „Разговор с ангел”.

В ІІ категория (над 18 год.)

1. Първа награда – Книги и списания на стойност 50 лв. от ИК „Омофор” печели Румяна Борисова-Златкова (Istinska) с есето: „Ангелът на Божидар”.
2. Втора награда – Книги и списания на стойност 30 лв. от ИК „Омофор” печели Георги Михалков с разказа: „Магдалена”.
3. Трета награда – Абонамент за вестник „Православие. БГ” печели Петър Марчев с есето: „Двете ми патерици”.
4. Поощрителна награда печелят Вергиния Генова (Лулу) с есето: „Ангелите никога не плачат” и Траянка Георгиева с разказа: „Жената и ангелът”.

Благодарим на всички участници!

Близки теми:

3 Responses

 1. refab says:

  Мисля, че сме свидетели на поредна дилетанска ( въпреки наличието на “професионалния писател и интелектуалец”!?? Коруджиев) и несъответна проява на оценяващи!
  Не одобрявам даването на първата награда на, като че ли, ПСЕВДО ОРИГИНАЛНОТО СЛОВЕСНО ПОЛУНЕЛЕПО, според мен , ЖОНГЛИРАНЕ на авторката (“Истинска-КАКЪВ ПРЕТЕНЦИОЗЕН ПСЕВДОНИМ!)! Вижте сами (цитат от “есето”) :
  ” а на простора, миришещи на домашно правен сапун, се развяват крилете на ангелите, тежки като листове хартия, които на кантара в пункта за вторични суровини измерваха щастието му.

  ……………………………………………..

  Божко е на две години и вярва в ангели.”

  Може би бъркам, може би не съм вникнал достатъчно в текста (признавам си , че не се и постарах в максимална степен-мисля, с извинение към авторката, че не си струва толкова)! Поправете ме, ако не съм разбрал добре нещо?!…
  В крайна сметка, повтарям становището си, че “есето” е малко имитация на такова, то е нещо като НЕДИФЕРЕНЦИРАН ПОРИВ НА УПЛЕТЕНА ПСЕВДООРИГИНАЛНА МИСЪЛ И УСЕТ

  Отправям упрек към журито в некомпетентност , неразбиране и липса на добър критерий!
  На мен най-много ми допадна “Жената и ангелът”, разказ, който има недостатъци, но е най-истинското художествено произведение с религиозни измерения, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПОЧТИ НЕРАЗПОЗНАТО от поредното не на ниво, според мен, жури!
  Жалко!

 2. Vasco says:

  На мен пък есетата ми харесват. И двете. И разказът на Таня също е много хубав! Така е решило журито, така са си гласували

 3. Николета says:

  Разказът на първо място (над 18 г.) е доста слаб. Щом имате жури, разчитайте на него, избягвайте интернет гласуванията, защото те лесно се фалшифицират. Един-единствен човек може да пусне мнобройни мнения под различни никове и айпита.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

fourteen − 7 =