Патриарх Неофит бе гост на премиерата на филма „Златното сърце на София“



Patriarh_NeofitНа 3 юни в столичното кино „Одеон” Негово Светейшество Патриарх Неофит бе почетен гост на премиерата на документалния филм, посветен на 90-годишнината на Патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски”.

Режисьори на „Златното сърце на София” са водещият на предаването „Вяра и общество” по БНТ Горан Благоев и продуцентът Найо Тицин. Оператор е Иван Обрейков. Сред участниците във филма са проф. Калин Янакиев и Тивериополският епископ Тихон.

„Златното сърце на София“ разказва историята на най-големия православен храм на Балканите. Сюжетът води зрителите към превратностите на съдбата на храма, превърнал се в символ на православната духовност в България. Филмът за историята на „Св. Александър Невски“ е плод на три години търсене и „ровене“ в архивите. Изключително интересни факти от първите години около строежа на сградата изпълват филма. Като изчезването на едни пари, събрани уж за храма, от една страна, и от друга – хилядите умилителни писма с по един или два златни лева, изпратени от всички краища на България.

„На мен много ми се иска с този филм не само да разкажем богатата история и красотите на храма, но и да накараме българите да се замислят нормално ли е най-големият православен храм на България да носи името на небългарски светец“, каза Горан Благоев в предаването „Денят започва с култура“ на БНТ.   

Филмът е копродукция на БНТ и продуцентска компания „Спотлайт”, и е осъществен със съдействието на Програма „Култура” на Столична община.

 

 

 

Източник: БНТ; БНР.  Снимка: www.pressadaily.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...