Агент „Патриарх” е един от тримата митрополити, оглавили разкола през 1992 г.

Името му ще чуете тази събота във „Вяра и общество”

Един от тримата митрополити, които оглавиха разкола в БПЦ през 1992 г., е бил агент на ДС с псевдоним „Патриарх”. Името му бе разкрито по време на разговора ни с историка Момчил Методиев, който поради интереса към темата продължаваме от миналото предаване. 

От автора на книгата „Между вярата и компромиса – Българската православна църква и комунистическата държава” ще научите покъртителната история за свещеник, който умира след разрив на сърцето, след като епархийският му архиерей го призовава на изповед заради превеждане и разпространяване на писмото на Солженицин до руския патриарх преди 1989 г. Въпросният архиерей не е сред живите и подобно на агент „Патриарх” е сред водачите на разкола преди 18 години.

В същия брой ще ви запознаем с инициативата на католическата църква у нас „Брачни срещи” и ще си поговорим за надеждата, която има всеки един от нас, ако е затънал в тинята на най-долните си страсти, да осъзнае падението си и да се извиси нагоре, към Бога. Примера търсим от живота на преподобна Мария Египетска, която Православната църква чества в петата неделя от Великия пост. Пред камерата на „Вяра и общество” за греха и покаянието разсъждават свещеник Александър Лашков и доскорошната преподавателка в Софийската семинария Венета Дякова.

По БНТ-1 „Вяра и общество” се излъчва в събота – 20 март от 10.30 ч, а повторението му е на 22 март (понеделник) от 1.40 ч. Излъчването на предаването по БНТ Сат е в неделя – на 21 март от 10.05 ч с повторение на 22 март от 6.15 ч. сутринта.

От събота (20.III.) на обяд може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия – www.bnt.bg – на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".

 

Близки теми:

6 Responses

 1. Постановката на заглавието на книгата, от която познавам само части е неправилна. Би следвало да се говори за БПЦ и БКП, защото комунистите считаха държавата за преходен етап към реализирането на световна пролетарска република и целият държавен апарат беше подчинен на решенията на БКП, в това число методите и действията на бившата ДС. Аз лично считам, че трябва много и задълбочена работа за епохата на комунизма преди да излезнат авторитетни проучвания и то писани от хора, които познават богословието, църковното учение и практика и които могат да изследват помислите и щенията на църковниците и комунистите у нас. Само така ще разберем истината, а останалото е политика на идеята, че БПЦ е помагала на комунистите и че действа като национална организация. За тези обвинения наистина има факти, но това което знам от историята на БПЦ е по-скоро стремеж да се съхрани институцията, считаща себе си за носител на вярата. Факт е, че днес БПЦ има проблеми с оделотворяването на справедливостта.

 2. Стефания says:

  Изключително интересна книга, въпреки големия си обем се чете лесно. Има теми, които ми се искаше да са по-задълбочени разгледани, като например въпроса за участието на БПЦ в икуменическото движение, но и така събраната информация е внушаваща. Добра основа за бъдещи изследвания е според ме. А от горния коментар лъха трудно прикривана завист.

 3. Мила ми Стефани,
  Аз може да съм суетен, да съм неумерен и да имам много високи изисквания към живота, но не съм завистник и ти ме клеветиш и злословиш, вероятно защото не си разбрала какво искам да кажа, а и не мога да го кажа на 1000 знака. За да можеш да разбереш смисъла на дадено явление или човешки акт трябва да си наясно с мотивацията на човека който го върши, с историческите условия на акта и с мотивацията на човека, който описва и дава оценка на въпросното явление или акт. Комунизмът е противопоставен идеологически на християнството, ползва неограничена власт, достиженията на научно-техническата мисъл, полицейският опит на Гестапо и КГБ и финните политически интриги и комбинации на рационалната европейска политика. При това положение ако човек иска да запази вярата трябва да е мъченик и изключително компетентен. И трябват много факти за да излезе цялата истина за вярата, а не за институционалното поведение на официалните лица в БПЦ, невярващи и до днес в края на комунизма.

 4. Климент Йорданов Буренков says:

  [quote name=”chingis”]… Аз лично считам, че трябва много и задълбочена работа за епохата на комунизма преди да излезнат авторитетни проучвания и то писани от хора, които познават богословието, църковното учение и практика и които могат да изследват помислите и щенията на църковниците и комунистите у нас. Само така ще разберем истината, а останалото е политика …[/quote]

  Споделям написаното от Вас и се радвам, че има трезво мислещи хора, които не се увличат от площадната шумотевица.

 5. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев says:

  Крадат трупове на владици за откуп –

  http://www.novinar.net/news/v-kipar-otmaknaha-telata-na-dvama-visshi-duhovnitci_MzIyNDszNQ==.html#comments1190225

 6. Николай Тодоров says:

  Няма богословие в темата. Човекът си е историк и е написал нещата на базата на извори. Какво богословие има в поведението на владиците, агенти на ДС. Те са толкова далеч от канона, че вече са се забравили. Приветствам това изследване. Нека се видят какви са в същност поповете ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

3 + 2 =