Юбилеен концерт на формация “Юлангело” в криптата на “Св. Александър Невски”

На 11 януари 2009 г. (неделя) от 13,00 часа в криптата на храм-паметник "Свети Александър Невски" формация ЮЛАНГЕЛО ще изнесе юбилеен концерт по случай 10 години от началото на концертната си дейност.

В десетте години от съществуването си, групата има над 200 концерта в страната и чужбина и е записала 4 компакт диска.

ЮЛАНГЕЛО са едни от малкото български музиканти, представили България в престижни музикални фестивали като “Пражка пролет” и “Сараевска зима”. Те са участвали в официални събития на ЮНЕСКО и Европейски съюз, инициатори са на Първия фестивал на старинната музика в Каварна през 2007 г. В края на миналата година форамцията гостува в Бейрут по покана на българското посолството там и със съдействието на Бейрутската гръко-православна митрополия.

Концертът се организира със съдействието на Министерство на културата и Национална художествена галерия.

Вход: свободен.

Формация ЮЛАНГЕЛО е създадена от трима бивши ученици на Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ”. Това са Юлиан Периклиев, богослов, участващ в последните музикални проекти на българската певица Диана Дафова в САЩ; Андрей Захариев, доктор по философия, едно от лицата на БНТ – водещ на предаването «Библиотеката»; и актьорът от Театъра на българската армия Георги Къркеланов, познат още от спектакъла «Охранители». От 1999г. към формацията са привлечени Йосиф Герджиков, диригент и основател на Хенделовото общество за музика в България и Пламен Бейков, един от последните ученици на Борис Христов, завършил оперно изпълнителско изкуство в Кралския колеж за музика в Лондон. Освен тях в ЮЛАНГЕЛО участват Димитрий Гамбурцев – тенор, Костадин Генчев – кавал, Стоян Павлов (Стунджи) – тъпан и перкусии. Костадин и Стунджи са изпълнители и във формацията за етно-музика БУЛГАРА.

Близки теми:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

three × 3 =