Беседа в Деня на св. Георги Победоносец



Sv. GeorgiХристос воскресе! Воистину воскресе!

Един младеж побеждава суровия император Диоклециан, всемогъщия владетел. С какво го побеждава? Не с оръжие, а с мъченичество. Със своето мъченичество той показва и доказва, че Христос наистина е възкръснал и вечната Истина, Правда и Любов са в Него.

Императорът гонел всички християни. Свети Георги търсел римския сенат и пред него защитавал тази страшна истина. Свети Георги бил воин, на около двадесет години и се отличавал със своето мъжество. Не бил съгласен със сената и казал: „Ти гониш невинни хора, гониш истината!” Императорът се изумил. Как може един млад воин да ми каже това, да ми го каже в очите? Откъде е това у теб, Георги? – Оттук, че Христос е Истина, вечната Истина. И аз съм християнин.

Императорът наредил веднага да го съдят и да го погубят. Хвърлили го върху едно страшно и ужасно колело, а отдолу забили гвоздеи. Плътта се отделяла от костите и накрая останали само кости. Георги не извикал, а вътрешно се молел на Господа да му помогне да претърпи мъките.

И тогава се явил Ангел Господен, спрял колелото, свалил го от него и му върнал тялото. Цар Диоклециан се удивил, но в своето безумие не пожелал да се поклони на това страшно чудо, на това необикновено свидетелство. Защото какво показало то? Показало, че Христос наистина е възкръснал от мъртвите и че само Той е Истинният Бог над всички творения и над всички светове; че ето, Той, като Всесилен Бог, извършва такова чудо, каквото нито един човек не може да извърши. Свети Георги засвидетелствал това и бил велик свидетел. Великомъченик, което значи велик Свидетел, мартир. Тогавашните врачове предложили на царя да даде най-страшната отрова на Георги, този голям „враг“ на Римската империя. Императорът позволил на врача да му даде най-страшната отрова, като бил уверен: Това е най-силната отрова, тя ще го победи. Свети Георги се прекръстил и се помолил на Господа, изпил първата отрова и нищо не му се случило. Тогава врачът му дал още по-силна отрова и казал: Ако тази отрова не убие Георги, аз ще стана християнин. Свети Георги изпил страшната отрова, и пак не му се случило нищо. А врачът паднал пред нозете на светията и повярвал в Христос. Разярен, императорът наредил да хвърлят свети Георги в негасена вар. Три дни той прекарал в ямата с негасена вар, и на третия ден безумният император заповядал да извадят мъртвото му тяло. Когато откопали варта, намерили свети Георги жив. Тогава владетелят, не знаейки какво да прави, наредил да продължат да го мъчат.

Един от слугите казал: Царю, тези християни учат, че техният Христос възкресява мъртви. Ето, наблизо има един гроб, нека той докаже истинността на своята вяра. – Тогава императорът заповядал на свети Георги да възкреси мъртвия. Той, като се помолил в себе си на Господа, изрекъл: Господи мой, ако е Твоята воля, ще извърша това! И отишли на гроба. Свети Георги се молел на Господа да покаже на езичниците тази Своя сила, тази Своя истина. И извикал мъртвия от гроба. Мъртвецът станал и оживял. Това обаче не намалило гнева на императора към свети Георги, императорската жена, царица Александра, изповядала, че е християнка. И когато царят изпратил свети Георги да отсекат главата му, изпратил и нея на смърт. И тя се молела на Господ Христос за него. Това е светата мъченица Александра. След като свети Георги извършил това велико чудо, царят видял, че няма смисъл повече да го мъчи, и заповядал да му отсекат главата.

Какво показал свети Георги с това? Показал, че Господ Христос наистина е възкръснал. Това не е нищо друго, освен свидетелство за възкресението на мъртвите. Господ Христос е възкръснал и с това е показал какво? – Показал е, че Той наистина е по-силен от смъртта – най-страшното чудовище и най-големия враг на човешкия род. Той пръв е дал истинска радост на човешкия род. Как е победил свети Георги? Победил е, търпейки и страдайки за Господа. Отново е засвидетелствал великата Божествена Истина на благовестието на Спасителя: че Неговите последователи ще бъдат сред своите врагове като овци сред вълци: Ето, Аз ви пращам като овци посред вълци. Мъртви възкресявайте, болни изцерявайте, всичко търпете заради Моето име (Мат. 10:16, 8). Наистина, ето Свидетел, който свидетелства, че да понасяме страданията и да носим Кръста на Господ Христос не е тежко.

На император Диоклециан, който погубил двадесет хиляди християни, и заповядвал, онези, които не искали да се отрекат от вярата си, да бъдат посечени с меч, един мъченик, свети Гликерий, казал: Ние не се боим от смъртта, защото побеждаваме, когато ни убивате заради Господ Христос. А друг светия, Григорий Нисийски, написал до гонителите на християните следното: „Нашата победа е сигурна. Ние със сигурност ще ви победим чрез смъртта на Господ Христос. Защото ние не можем да се борим с вас, враговете, но ето, Господ Христос се бори за нас чрез нашето страдание”. Това са дивни слова и почти невъзможни…  Мъчениците, пострадали за Христовата истина, не носели никакво оръжие, нито нещо, което биха могли да употребят като оръжие. А само с търпение спасяват душите си (Лук. 21:19). Защото не се страхуват онези, които имат вярата в Бога…  | www.svetosavlje.org.

Беседата е изнесена през 1974 г. в манастира Челие.

 

Превод: Татяна Филева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...