За Юда предателя



PredatelstvoПисмо до железаря Радослав И.

Питаш „Ще бъде ли простено на Юда предателството спрямо неговия Учител и Господ Иисус Христос?“. Не знам защо те интересува това? Не е ли по-важна за нас грижата ние да не предадем Своя Господ с нашите грехове? И най-вече въпросът: как ние да спасим душите си? Защото ето, часовникът на нашия живот бързо отброява дните и часовете, напомняйки ни, че скоро ще напуснем този свят. И ще застанем пред вечния Съдия, Който в присъствието на всички небесни жители ще произнесе Своята праведна присъда за всичко, което сме направили в този живот. А когато хората отиват на съд, всеки мисли за своите грехове и неправди и затова как да оправдае себе си пред съдията. Никой няма нито време, нито желание да мисли за греховете на останалите хора или да вниква във вътрешния живот на съдията. Знае ли някой как великият Съдия ще съди мен и теб? Известно е само едно – че ще ни съди по правда, а не неправедно. Ние бихме искали да ни съди не по правда, а по милост, но напразно – Той е обещал, е Неговият съд ще бъде праведен. Затова ни обзета страх и трепет. Затова не пожелавам нито на теб, нито на себе си, нито на когото и да било в света да се намери от онази страна, от която ще бъде предателят Юда.

Защото Юда е предател. Предал и на Бога, и на хората, и на себе си. Той е предал Христос, предал е апостолите, предал е и човека в себе си. Христос и апостолите е предал на юдеите, а себе си – на дявола. Защото е казано: Тогава… сатаната влезе в него (Йоан 13:27). Трудно е да бъде измерена цялата дълбочина на злото, овладяло Юда. Той е бил и безверник, и ненавистник, и крадец, и сребролюбец, и лицемер, и предател, а накрая – и самоубиец. Много пъти Божият Син го предупреждавал да се опомни и да остави злокобния си път, но той упорствал. Към Него Божият Син проявявал същата грижа и любов, каквато показвал и към останалите си ученици, но на любовта той отвръщал с омраза. Божият Син понижил Себе Си и му умил нозете преди самото предателство, дал Му залък хляб със сол от ръката Си. С хляб и сол ние посрещаме високи гости. Смиреният и изпълнен с жертвена любов Господ искал да повдигне достойнството на Юда, затова му подал хляб и сол. Почел го с хляб и сол – преди самото предателство! Юда приел хляба и солта от ръката на Божия Син – с ръка ги приел, но в сърцето си ги отхвърлил с презрение.

Смъртният човек отхвърлил любовта на Безсмъртния! Затова Бог напълно го оставил и тогава, подир залъка, сатаната влезе в него. От този момент Юда, бившият Христов ученик, бившият човек е отписан от редиците на хората и е вписан в редиците на пъклените духове. Сега ти изкушаваш Бога и питаш дали ще пожелае да прости пъклените духове и да ги спаси. Ти изкушаваш Божията милост по същия начин, както юдеите изкушавали Божията сила на Голгота, казвайки: „Ако си Син Божи, след от кръста!“. За това изкушаване юдеите са приели достойно възмездие още в този свят. Пази се и ти да не приемеш възмездието на Юдините единомишленици.

Не е вярно, че Юда е бил предопределен от Бога да бъде предател, както ти си мислиш. Ако беше така, защо Божият Син би положил толкова усилия да отвърне Юда от злите му дела? И преди всичко защо би го взел за Свой ученик и би го държал край Себе Си три години? Защо би се унижавал да коленичи пред него и да мие нозете му? Защо би му давал хляб и сол от Своята свята ръка? Виждайки в душата на Юда злото намерение, Господ не направил всичко това, за да го спаси от вечна гибел. Макар да е казано, че съблазните трябва да дойдат, като строго предупреждение е казано още и това: Горко на оногова човек, чрез когото съблазън дохожда (Мат. 18:7). Съблазнител е сам сатаната и като такъв той трябва да върши своето дело. Затова съблазните трябва да дойдат – чрез него и от него. Но горко на човека, който се подаде на сатаната и стане негово оръдие.

Горко на онзи, който в отговор на Божията любов покаже любов към Божия враг. Моли се на Бога да те запази от съблазнителя, който е съблазнил Юда и юдеите. Та никога да не станеш слуга и оръдие на неговите съблазни.

Превод: Диляна Иванова

Из книгата на св. Николай Велимирович „До изгонените от рая”, ИК “Омофор” 2012

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...