Проповед за Покров Богородичен



Pokrov BogorodichenВ основата на днешния празник – Покров Богородичен, стои едно видение. Видение, което се случило в един храм във Влахерна.

На някои от празничните икони онзи, на когото му се е явило това видение, е изобразен долу, в дясната страна, в зелени одежди, с оголена гръд и голяма бяла брада, говорещ с един младеж. Забележете – в долната страна, в ъгъла на смирението.

Кой е човекът, свидетелствал за това видение? Кой е този, който е видял Божията майка да се моли за нас и да спуска покрова на своята слава? На кого дължим този толкова красив и радостен Богородичен празник?

Дължим го на св. Андрей Юродиви, чието име честваме на 2 октомври и чието успение е през 936 г. Това видение се случило в един неделен ден, след нощно бдение в храма, в 4 ч. през нощта… Във видението си св. Андрей съзрял Св. Богородица рееща се във въздуха и молеща се, блестяща като слънцето, и покривайки народа с пречестния си покров.

След като с очите си видял тази картина, той попитал своя ученик св. Епифаний – младежа, изобразен до него на празничната икона, дали и той е видял Божията майка. Младежът го уверил, че и той я е видял и че се е изплашил от това, което вижда.

Това видение било Божият дар, даден на св. Андрей заради неговата святост, който той да предаде на всички ни. За Църквата това видение е едно от скъпоценните, тъй като то служи като ориентир за всички нас за това каква е Божията воля. Нашите размисли, съждения и предположения не могат да заместят Откровението, а Божието откровение е основата на нашето богословие.

За това днешният ден е празник на вярата и радостта, защото Божията майка ни се разкрива в това видение като постоянна молитвеница за нас. Покровът, който св. Андрей видял да се спуска над вярващите, е благословението, с което Св. Богородица ни дарява с молитвите си към Светата Троица, към нашия Господ. В тропара за празника пеем: „Богомайко… покрий ни с честния си покров и ни избави от всяко зло…“.

В преданието за празника се казва, че в онази благодатна нощ св. Андрей чул молитвените думи, които Св. Богородица отправяла към своя Син: „Царю Небесни, приеми всеки човек, който Те прославя и на всяко място призовава Твоето пресвето име; и където се извършва памет на моето име, това място освети. Прослави тези, които Те прославят и с любов почитат мен, Твоята майка, приеми всички техни молитви и обети, и ги избави от всякакви бедствия и злини“.

Ето защо този празник е изпълнен с радост: защото разбираме кой и как ходатайства за нас пред Господа. Без видения и просветления, без богословските отговори на светиите, изпълнени с благодатта на Духа, ние няма да имаме божествено богословие, а само една човешка философия. Защото Господ ни говори чрез светиите Си, а понякога ни говори и чрез тези, от които най-малко очакваме това.  Ако Църквата е гонена, ако има ереси, ако има вълнения по определен богословски проблем – етичен, каноничен или друг, Господ ще проговори чрез някого и ще успокои духовете ни.

Само че трябва да изчистим съзнанието си, за да можем да разберем чрез кого ни говори Той. Защото св. Андрей – онзи, който вижда Божията майка как се моли за нас, е бил презиран и омаловажаван по време на земния си живот, като много хора са го считали за един обикновен луд. А според житието на светеца Господ казал на Андрей: „Приеми върху себе си подвига на добродетелите: бъди гол и юродив заради Мене ”.

За себе си например зная много добре, че всички благословения в живота ми са благодарение на Божията майка, която е с нас и ни помага всеки миг, ако сме чисти в намеренията си и имаме вяра в помощта й.

Молете се на Божията майка с вяра и тя ще бъде ваша майка!

Молете й се простичко, без капка съмнение и тя ще ви изпълни с благодатта на небесната красота и чистота!

Защото тя непрестанно се моли на Светата Троица за нашето спасение, откъдето идва цялата помощ, цялото благословение и целият мир на света.

Нека Господ ни изпълни с мира и милостта Си сега и вовеки веков. Амин! | www.teologiepentruazi.ro
Текстът е публикуван със съкращения

 

Превод: Сандра Керелезова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...