Слово за Рождеството на св. Йоан Кръстител



Rojdestvo_sv. Ioan KrastitelДнес празнуваме Рождеството на св. Йоан Предтеча и Кръстител на нашия Господ Иисус Христос, който е печат на двата Завета, според казаното от нашата Църква.

Гласът на Словото, свещник на Истината, човекът, изпратен от Господа да свидетелства за Светлината! Така, както слънцето изпраща златно-оранжевото си сияние, което да предизвести изгрева, така и идването в света на св. Йоан Кръстител е предизвестие за ново раждане, и точно това празнуваме днес.

В дълбоката тъмнина, в която тъне човечеството, изпаднало в грехове, като в безлунна нощ, на небосклона се появява светлина, която е надежда за хората. Това е пророкът, дал надежда за спасение, за разкриването на Господа в света.

Проповедта на св. Йоан събудила и разтърсила цялата йорданска област, която тънела в тъмнината на греховете и в сянката на смъртта. Народът се стичал към Йордан, където Йоан проповядвал за идването на Месията и кръщавал с вода, за да приготви Пътя на Господа. На тези, които отивали при него, той казвал: „Сторете плодове, достойни за покаяние ” и „Който има две дрехи, нека даде ономува, който няма; и който има храна, нека прави същото” (Лука 3:8, 11).

Йоан, венецът на старозаветните пророци, спомага за поставянето на основите на Новия Завет. Това, което старозаветните пророци са пророкували за бъдещи векове, св. Йоан го виждал с очите си да се осъществява. Той бил удостоеният от Бога да се докосне до Спасителя, на Когото не бил достоен дори да развърже ремъците на сандалите Му и да бъде свидетел на великия акт на Богоявлението; когато небесата се разтворили и слязъл Светият Дух в образа на гълъб върху Иисус, и се чул гласът на Отца: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. ” (Мат. 3:16-17).

Неговият глас отеква и днес, в пустошта на съвременните времена, призовавайки ни към истинско общение с Христос Спасителя, към християнски дела, към покаяние. На враждуващите той дава за пример Христос, възлюбил хората и враждуващите народи, Него, Който е Мирът на света. Предтечата не иска от никого да се отказва от живота си, а само ни напомня, че като истински християни сме призвани да изпълним дълга си да обичаме Господа и ближния си, което да докажем с добри дела, милост, любов, правда и мир.

Пред светия Олтар св. Йоан показва на вярващите Светата Жертва и когато свещеникът призове към Чашата, казвайки: „Със страх Божий, вяра и любов пристъпете!“, сякаш самият св. Йоан ни посочва потира и ни казва, както някога: „…ето Агнецът Божий, Който взима върху Си греха на света.“ (Йоан 1:29)

Да чуем този небесен глас, този свещник на Светлината, това е призивът на днешния празник Рождество на св. Йоан Предтеча. С какво можем да се явим ние днес пред проповедника на приближаващото Небесно царство? С нищо друго, освен с решението да чуем призива му: „Покайте се!”.

С това свято решение да посрещнем този ден, така че сърцето ни да гори за мира и любовта на Божието царство, и да извикаме: „Радвай се ти, който си дар от Бога; радвай се ти, който си утрото на небесния изгрев; радвай се ти, който изправяш стъпките ни по пътя на спасението ни; който измиваш сърцата ни с кръщението на покаянието (вж. Мат. 3:11); радвай се ти, Предтеча на нашето спасение”. | www.doxologia.ro

 

Беседата е публикувана със съкращения

 

Превод: Сандра Керелезова

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...