Слово на Второ Възкресение



Justin-PopovicХристос Воскресе! Воистину Воскресе! Ето, в тези четири думи е събрана съдбата на всички хора от всички времена! В четири думи е цялата история на човешкия род. В четири думи е твоята и моята история. В четири думи е най-голямата революция във всички човешки светове, най-големият преврат. Когато влакът на човешкия живот, който стремително се е носел по релсите на смъртта, изведнъж е завил към безсмъртието. Невиждан обрат! Какво се случило с човешкия род?

Чрез Своето Възкресение Господ е извел човешкия род от ада и го възвел в рая, изтръгнал е човешкия род от смъртта и го възнесъл в безсмъртието. Господ от нищото, от небитието, е възкресил човешкото същество за вечен живот. Господ отнел човека от дявола и го дал в прегръдките на Бога. Това е Великден! Наистина, това е най-голямата революция във всички светове. Единствената съвършена и завършена революция, съвършена и завършена, защото чрез нея какво се дава на човека? Вечен живот!

Тоя ден е Господ сътворил! [1]– така се пее днес в една дивна църковна песен. А до днес кой е сътворявал човешките дни? Кой е сътворявал дните на твоя и моя живот, на всеки човешки живот, кой? Смъртта! Смъртта е създавала твоите дни и моите дни, и чрез греха ни е хвърлила в прегръдката на дявола, а дяволът ни хвърля в ада. Грехът, смъртта, дяволът – ето творците на нашите дни, ето черните слънца в страшната нощ на греха и смъртта, в която е живеел човешкият род преди Господ Христос. Какво са правели те преди Господ Христос? Издигали са паметници. На смъртта и дявола! Защото всеки грях – това е паметник, който човек издига на дявола. И този свят преди пришествието на Господ Христос се е превърнал в едно огромно игрище, препълнено с лъжливи богове, препълнено с паметници на греха и смъртта, с паметници на дявола. Всички тях е сътворил човекът, лъжейки себе си с греха.

Човек търси това и днес, след Христовото Възкресение, когато не иска да върви след Него. Той и днес със своя грях издига паметници на дявола, създава разни идоли, лъжливи богове и им се кланя. Колко хора днес са безчувствени към Възкръсналия Господ!…

Какво е този свят без Господ Христос? Огромна гробница! А с Него този свят става място на възкресение, става благоуханна пролет на вечността. Господ е претворил всеки човек в безсмъртно същество. Ние, християните, живеем в този свят като възкръснали мъртъвци. Какво е светото Кръщение? То е, както учи Светото Евангелие, погребение с Христос и възкресение с Него (Рим. 8:34). И чрез Кръщението ние се погребваме в Господ Христос, както се казва в дивните песни: „Вчера се погребах с Тебе, а днес възкръсвам с Тебе” [2] . Да, възкръсвам с Тебе, Господи! Това е християнинът.

Християнинът е човек, който е съвъзкръснал с Господ Христос, и такъв живее в този свят: като мъртвец, който е излязъл от гроба, победил е всички смърти, и ходи в този свят като безсмъртник, на когото никаква смърт не може да навреди… Ето, казва светият апостол, Христос възкръсна от мъртви, за да ходим в обновен живот (срвн. 1 Кор. 15:20; Рим. 6:4). Това е нашият подвиг, християнският подвиг в новия живот.

Ти си християнин. Чрез този свят идва скръб, но знай, че всичко, което правиш, е безсмъртно. Който е в Христа, той е нова твар (2 Кор. 5:17), казва св. ап. Павел, той е ново творение. Ето, ти си нов човек, ти си възкръснал мъртвец, ти имаш ново сърце, нова душа, безсмъртно сърце, безсмъртна душа и безсмъртна радост във Възкръсналия Господ. Ето, древното премина и всичко стана ново (2 Кор. 5:17). Старото премина, премина старият смъртен човек и се яви новият, безсмъртен човек в Христос. Премина тлението на човешкия живот и настъпи пролетта на човешкия живот, вечната пролет. Преминаха старите мисли, старите чувства и от Христос в човека се появиха нови чувства, безсмъртни и вечни, които ухаят на небе. Чувствата и мислите на християнина ухаят на небе.

Няма нищо ново под слънцето (Екл. 1:9), освен едно – и това е Господ Христос! Той е Единственото Ново. И хората, които искат да имат в себе си това Ново, това Вечно Ново, тази Новост, която никога не остарява – ето, те я имат в Господ Христос. Придобиват я само чрез вяра във Възкръсналия Господ. Защото в този свят, братя, нищо не е вечно, освен онова, което не умира, освен онова, което е по-силно от смъртта – а това е Господ Христос и всичко, което е от Него и в Него.

Да, в този свят само християните са вечно нови, вечно млади, защото в тяхната душа няма смърт. Нищо не може да ги направи стари. В този свят човек остарява от греха, остарява от смъртта, докато не умре целият и не се разпадне в своето кално блато. А Христовият човек е вечно млад. Колкото по-дълго живее, толкова по-млад става, защото такава е вечността, която Господ дава на Своите последователи.

Ние, днешните хора, живеем в света на така наречените революции, на превратите. Живеем в света, както казват, на най-големите обрати. Накъде водят днешните обрати? Към злодеяния, към убийства! Всичко това са лъжливи революции! Лъжливи обрати, които не водят човека към безсмъртието, не го водят към истинското щастие! Всичко това е лъжа! Това е революция на падналия в рая, на този, който е накарал човека да греши, дявола! Защото какво е направил дяволът с Адам и Ева? Той ги е вкарал в своята дяволска революция. В какво се състои тази революция? Какъв е този страшен обрат, който е отклонил влака на човешкия живот от релсите на безсмъртието и го е насочил към бездната на смъртта? Какво е направил дяволът с хората? Той ги е измамил, отклонил ги е от Бога. Той им е обещал: ако ядете от забранения плод, ще станете безсмъртни, ще бъдете като богове (Бит. 3:5). Нашите прародители го изяли и ето, сринали се в бездната на смъртта. Дяволът ги излъгал. Горките наши прародители Адам и Ева: те са мислели, че с помощта на злото ще стигнат до доброто, че с помощта на дявола ще станат богове! Това е днешната революция: да искаш да станеш бог с помощта на дявола! В това е целият грях. В това е цялата лъжа на всички революции без Христос, без Възкресението на Господа.

А в тази лъжа човешкият род живее не само преди Христа, но и днес. Днес се прави същото, каквото и преди. Човешкият род иска с помощта на злото, с помощта на злодеянието да възцари на земята правдата, (така наречената) велика правда за всички хора. Погледнете каква правда се възцарява в Азия, Африка, Европа, Австралия и Америка! Правдата на злодеянието, правдата на клането! Дяволска сила! Дяволът е опиянил умовете на хората с най-голямата измама – че можеш да станеш добър с помощта на злото, че можеш да бъдеш добър без Бога и против Бога.

А Господ е дошъл в този свят, за да покаже и да докаже, че само с помощта на добри средства може да се стане добър, само с Божия помощ може да се стане Бог по благодат , само с помощта на Бога човек може да стане съвършен в този свят, съвършен в истината, съвършен в любовта. Без това светът се задушава в безбройни злодеяния. Непрестанно злодеяние – това е историята на човешкия род. Свети Симеон Нови Богослов е казал: „Доброто, което не се върши по добър начин, не е добро” [3]. Това е евангелското учение, братя. Доброто може да се постигне само по добри начини, само с помощта на Бога.

В какво е разликата между всички тези революции и революцията на Христос – Неговото Възкресение? В това, че цяла Европа учи: „Целта оправдава средствата”. А Христовото Евангелие учи: не, целта не оправдава средствата, а добрата цел изисква само добри средства, добрата цел може да се осъществи винаги само с помощта на добри средства. Никое добро в света не може да се постигне с помощта на злото, а само с помощта на доброто. Господ Христос е дошъл в този свят, за да спаси хората от греха, да спаси грешниците от греха, а не да стъпче и убие грешниците заради греха.

Ние, християните, се отличаваме от всички други хора с това, че вярваме във Възкресението на Господ Христос и в своето лично възкресение. И ние, днешните християни, макар и да сме недъгави и сакати, свидетелстваме за единствената истина със светите апостоли. Свидетелстваме за Възкръсналия Господ! Ние постоянно сме в този свят, всеки от нас като християнин проповядва едно, свидетелства едно: за Възкръсналия Господ и за възкръсналия Човек. И живее в този свят като възкръснал мъртвец, който е победил смъртта, победил е всички смърти и днес, и утре, и вовеки. С помощта на Кого? На Възкръсналия Господ Иисус Христос.

Христос Воскресе! Воистину Воскресе!

Бележки

1.Пс. 117:24. И Възкресен антифон. – Бел. ред.
2.Възкресен канон, песен 3. – Бел. ред.
3.Слово 18:2. – Бел. ред.

Беседата е публикувана със съкращение

Източник: www.svetosavlje.org.

Превод: Татяна Филева

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...