Изложба „Погълнати светове”


сн. ДУМАИзложбата „Погълнати светове” (инсталация, видео, рисунки, скулптура, живопис) е открита на 2 юни в Галерия „Солерс”. Нейни автори са французите Аксел Пахлави и Флоранс Обрещ. Изложбата включва живописни платна от два цикъла: Гимнастички и Тайната вечеря, общи рисунки, скулптурни мултипликации и видеото Кастинг за Христос, заснето пред църквата "Св. Александър Невски" в София.

Тайната вечеря е проект на Аксел Пахлави, подготвян за парижката галерия Евахобер. В него лицата на дванадесетте апостоли са смесица между две класики: образи от култовата сага Междузвездни войни и класически портрети от Ренесанса. А вместо маса пред Исус и апостолите стои старовремски компютър от 80-те години, който изразява библейската фраза: „В началото бе словото.” Лицата на апостолите са измъчени, разкривени, с хлътнали очи. Изглеждат като чудовища, като духове… Никой вече не помни имената им. Така художникът изразява състоянието на съвременното Християнство, което се разпада и умира.

Изложбата Погълнати светове е базирана на идеята да се покажат картини в определена среда. Самите картини се опитват да направят синтез между всички източници на образи, с които сме бомбардирани – от класическата рисунка до комикса. Цялото изложбено пространство ще бъде превърнато в апокалиптична следядрена сцена с пясък по земята; рисунките ще бъдат разпилени навсякъде, мултиплицирани скулптури като клонинги ще бъдат разположени между компютри и екрани, на които ще се виждат триизмерни образи и видео, заснемащо търсенето на Исус.

Авторите на изложбата са съпруг и съпруга. Завършили са Академията за изящно изкуство в Париж. Идват в България за пръв път през 2001 като гост-студенти на НХА, София и рисуват в ателието на Светлин Русев. Остават тук за 10 месеца. Страната много им харесва и през ноември 2004 се връщат отново, този път с 4-годишната си дъщеря Лизлот-София. Днес живеят в Панчарево, където работят и се подготвят за бъдещи изложби и проекти в Европа, САЩ и Русия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...