Предстоящи ръкоположения в БПЦ



През последните дни в църковното пространство и в редица медии се коментира решение на Светия Синод на БПЦ за предстоящо ръкоположение на трима нови епископи. От канцеларията на Синода отказаха да направят официално изявление по случая, поради недобронамереното и некоректно отразяване на събитието в някои медии. По тази причина до днес в Православие България не беше оповестено синодалното решение.

Според работната информация, която получихме от канцеларията, тримата наречени за нови епископи са архимандрит Борис, бивш секретар на Синода, и архимандритите Антоний и Киприян. Архимандрит Киприян, който ще бъде хиротонисан на 3 март във Враца, ще стане викариен епископ на Врачанския митрополит с титлата Траянополски епископ. На 22 март в Бачковския манастир архимандрит Борис ще бъде ръкоположен за Агатоникийски епископ. Архимандрит Антоний, който ще стане викариен епископ на Пловдивския митрополит в Смолян, ще бъде ръкоположен на 23 март в Пловдив.

Бележка на редакцията: Новите епископски назначения в БПЦ предизвикаха разговори и слухове в църковните среди. През последните дни редакцията на Православие БГ получи анонимни писма с критики и компромати срещу някои от духовниците, наречени за епископи на БПЦ. Във връзка с това искаме да заявим, че никога не сме публикували и няма да публикуваме анонимни обвинения и компромати. Нямаме намерение да ставаме и рупор на църковни и околоцърковни слухове, одумвания и клюки. Ако някой има възражения срещу лицата, наречени за епископи, нека да ги изложи на страниците на портала открито, под свое име, като посочи конкретни факти и обстоятелства. Всичко друго според нас не е достойно за християни и църковни люде.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...