Събитията пред софийската джамия



Православен и мюсюлманин призовават за братска обич и спокойствие от студиото на „Вяра и общество”

„Каквото искате да ви направят човеците, същото и вие правете на тях” – Христовите думи, отпечатани и в „Неделника” на св. Софроний Врачански, когото църквата ни чества тази събота на 28 май, звучат съвременно след случилото се пред джамията „Баня баши” в София. И след като в медиите надълго и нашироко политици, политолози и социолози тълкуваха, анализираха и обсъждаха случилото се предаването „Вяра и общество” реши, че е време да даде думата на хората с отношение към вярата. Събеседници на Горан Благоев са Вели Караахмед, един от очевидците на инцидента и Андрей Романов, редактор в сайта „Православие БГ”, който реагира на случилото се със статията „Кладата зад ъгъла”. И двамата са единодушни, че сблъсъкът не е на религиозна основа, но може да има опасни последствия за етно-религиозния мир в страната. „Православните българи са толерантни хора и недоумявам как това може да се случи в родния ми град” – споделя А. Романов, който поднесе на всички мюсюлмани у нас извинение от името на православните, макар те да нямат вина за това. „Опорочи се хубавия ни празник 24 май – буквите с които пишем „обич” и „Бог” бяха използвани за да се напишат думи на омраза” – казва В. Караахмед, който не крие притесненията на българите мюсюлмани от нови ексцесии. А за страховете на хората от двете общности в Кърджали разказва кореспондентът на БНТ Красимир Ангелов.

В същия брой отбелязваме и празника на св. Софроний Врачански – ще ви покажем неговата икона зографисвана специално за канонизацията му през 1965 г. Ще чуете откъс от неговия „Неделник”, отпечатан през 1856 г. в Нови сад.

Тази събота (28 май) „Вяра и общество” ще се излъчи по БНТ-1 в 10.30 часа. Повторението е в петък (3 юни) от 14.15 ч. Излъчването ни по БНТ Свят е в неделя (29 май) от 8.50 часа с повторение от 5.15 във вторник (31 май). Може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия www.bnt.bg – на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...