Архиепископ Теодосий: Има план за обезлюдяване на близкоизточния регион от християнското население



PalestinaНа 9 декември по покана на Българо-арабския културен център и Центъра за близкоизточни изследвания в София гостува Севастийският архиепископ Теодосий (Аталла Хана) от Йерусалимската патриаршия. Той пристигна в България, за да изнесе лекция на тема “Близкият Изток – хилядолетната люлка на християнството и новата заплаха от прогонването на коренното християнско население“. За пореден път палестинският православен архиерей алармира пред европейските общества за геноцида, който се извършва над християните в региона на Близкия Изток.

“Осъждаме всички деяния на някои групировки, които сами за себе си твърдят, че са представители на исляма, ние обаче категорично не ги приемаме за такива… Ние, християнските и ислямските духовници, сме призвани да бъдем в диалог помежду си, да работим в най-тясна координация, за да можем да съхраним разбирателството и любовта между всички нас.  Наскоро прочетох декларацията, с която е завършила конференцията на мюсюлмански улеми в ислямския университет „Ал Азхар“, Кайро. В нея можем да открием истинските ислямски ценности – на веротърпимостта, на толерантността, а не идеите на някакъв чуждоземен ислям, който е дошъл насила при нас, за да ни нанесе удар.

В този регион на света – Палестина, Сирия, Египет, Ирак… ние, арабите християни, сме живели с арабите мюсюлмани в мир и любов още от 7 век…. до днес – момента, в който представители на ретроградни, екстремистки групи отровиха с идеите си съзнанието главно на младите хора и целенасочено се опитаха да нарушат тъканта на братска любов между нас“, каза Негово Високопреосвещенство в лекцията си.

Според него е налице стратегически план за обезлюдяване на арабския регион от християнското му население, за премахването на християните като част от традиционните жители на арабските страни.

В своята лекция духовникът очерта мащабите на това прогонване: „Можете ли да си представите, че в Палестина,  откъдето е тръгнала християнската идея и проповед, днес християнското население е около 1%?!… От братска Сирия за последните 4 години се изселиха половин милион християни. През последните няколко години пък 1 милион християни напуснаха Ирак. Днес се провеждат операции за физическо ликвидиране в най-отвратителен вид, обезглавяват се представители на различни религиозни общности, като трябва да подчертаем, че обект на такива жестоки изстъпления са не само християните, но и представители и на други изповедания“.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...