Благодатният огън пристигна в България



Днес в 20 ч. Благодатният огън от Божи гроб в Йерусалим пристигна на летище София. Светилникът с Благодатния огън беше носен от Пловдивския митрополит Николай, съпровождан от Константийския епископ Антоний, архимандрит Харалампий и други клирици. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който е ръководител на делегацията на БПЦ в Светия град, ще пристигне във Варна с директен полет от Йерусалим. От Варна огънят ще тръгне към храмовете в Североизточна България и Сливенска епархия.

Благодатният огън слезе в Храма на Божи гроб в Йерусалим в 14.04 ч. българско време. В този момент йерусалимският патриарх Теофил излезе от Кувуклия (Параклиса над Божи Гроб) със сноп от 33 запалени свещи, символизиращи земния живот на Христос. Веднага към него се протегнаха стотици ръце с още незапалени свещи. За няколко мига целият огромен храм беше озарен от светлината на свещите.

Хиляди християни останаха извън храма – на площада пред него, изпълвайки малките каменни улички, водещи към светото място. По официални данни на властите в Ерусалим са се събрали 17 хиляди православни поклонници, 12 хиляди католици, чиято пасха тази година съвпада с православната и 8 хиляди представители на древните източно християнски църкви. Осезателно бе присъствието на израелската полиция, в храма можеше да се влезе единствено през няколкото специално създадени пропусквателни пунктове.

От летище София Благодатният огън се отправи към катедралния храм "Св. Александър Невски". Пасхалната служба тази вечер в храма ще бъде оглавена от Негово светейшество Българския патриарх Максим.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...