Броят на католиците на Балканите намалява



Darik news

Броят на католиците на Балканския полуостров намалява, отбелязаха участниците в осмата годишна среща на председателите на Епископските конференции от Югоизточна Европа.

Срещата започна вчера и продължава до 2 март в Католическата екзархия в София под наслов "Подготовка на годениците и духовното придружаване на съпрузите". По думите на Станислав Хочевар, председател на епископската конференция "Св. св. Кирил и Методий", която обхваща Сърбия, Македония и Черна Гора, броят на католиците в неговата екзархия не надвишава 6 процента от населението. Това се дължи в голяма степен на икономически фактори, които карат хората да напуснат родината си, както и на явлението асимилация, заради смесените бракове,поясни Хочевар. По думите му 60 процента от младите хора в Сърбия желаят да емигрират, което се отразява и на броя на католиците в страната.

Кардинал Винко Пулич, председател на епископската конференция в Босна и Херцеговина каза, че преди войната католиците в страната му са били близо 18 на сто от общото население. Днес католиците са не повече от 13 процента – много от тях са починали, други са бежанци в следствие на войната, добави Пулич, цитиран от БТА.

Темата за семейството и брака е много наболяла и тревожи всички европейски държави и епископи, коментира генералният секретар на Съвета на европейските епископски конференции монсеньор Алдо Джордано. Семейството в Европа е болно, с много рани и дори понякога хората не разбират неговото значение, допълни той.

По-рано днес председателите на Епископските конференции от Югоизточна Европа бяха приети от президента Георги Първанов. По думите на кардинал Винко Пулич, срещата е била много полезна, защото Католическата църква може да е от голяма полза на България.

Срещата в София ще завърши в неделя с приемането на заключителен документ, съобщиха от Католическата екзархия в България.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...