Варненци очакват копията на две чудотворни икони за Въведение Богородично



Varnenska mitropoliaНа Въведение Богородично, Ден на християнското семейство и християнската младеж, православното духовенство и миряните от Варна ще посрещнат копия на две чудотворни икони – на  Св. Богородица „Всецарица” от манастира „Ватопед“ и на Молдовската икона на св. Георги от Зографския манастир на Света гора.

Ден преди това, на 20 ноември от 18 ч. в концертната зала на Градската художествена галерия ще се състои тържествен концерт. Събитието ще бъде открито с празнично слово от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. В концерта ще вземат участие църковните хорове при катедралния храм „Успение Богородично”, храм „Св. Атанасий” и старинен храм „Успение Богородично”, както и детският хор „Хорал”.

На 21 ноември от 8.45 ч. в катедралния храм „Успение Богородично“ ще бъдат посрещнати копията на чудотворните икони, а от 9 ч. ще бъде отслужена празнична света Литургия от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

От 11 ч. ще се проведе шествие под надслов „Семейството е свято” със следния маршрут: катедрален храм – вход на Морската градина – храм „Св. Атанасий“. Шествието е съвместна инициатива на Варненската и Великопреславска митрополия и Община Варна. По време на шествието ще се носят копията на чудотворните икони от Света гора. То ще завърши в храма „Св. Атанасий”, където ще се отслужи акатист пред иконата Св. Богородица „Всецарица” от Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан и варненски духовници.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...