Вярващи от Старозагорска епархия излизат на мирен протест


Hram_selo_Obruchishte

Храм „Св. архангел Михаил“, село Обручище

Хората в старозагорското село Обручище се събраха на мирен протест в двора на църквата „Св. архангел Михаил“, за да попитат Негово Високопреосвещенство митрополит Галактион защо не позволява финансиране на ремонт на над 100-годишния храм в селото.

Няколко църкви в община Гълъбово са спечелили средства за ремонт по програмата за селските райони. Към хората от Обручище ще се присъединят църковното настоятелство и жителите на село Мъдрец, където ситуацията е идентична, съобщава Нова телевизия.

„Ако не започне ремонт на покрива на храма има вероятност целият храм да се срути, близо 190-годишната сграда е в окаяно състояние, а това е единствената църква в село Обручище и местните очакват да бъде запазена, отремонтирана и съхранена”, коментира кметът Илия Марков.

В отговор секретарят на митрополията свещ. Михаил Михайлов коментира, че атаката срещу митрополит Галатион е неоснователна, защото не може да се твърди, че митрополитът спъва ремонта, а е утвърдил всички документи. „Старозагорската митрополия е утвърдила договорите за ремонти на храмовете в селата Обручище и Мъдрец… В последствие през месец юни 2014 г. бе депозиран за утвърждаване по един анекс към двата договора, с които се искаше промяна на банковата сметка. Банковите сметки и на двете църковни настоятелства бяха прехвърлени от една в друга съвсем различна банка, тоест не е сменена само банковата сметка, но и обслужващата банка като страна по договора към Държавен фонд „Земеделие”. Тези анекси не са утвърдени от Старозагорския епархийски съвет… От 2 октомври 2013 г. до юни 2014 г. са минали седем месеца, в които църковното настоятелство е имало сключен договор и е имало пълната възможност да си изпълнява договора и да се реализира този проект. За спънки от страна на Старозагорската митрополия не може да става дума”, заяви отец Михаил, цитиран от агенция „Фокус“.

 

Източник: Offnews.bg; снимка: www.stzagora.net

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...