В Богословския факултет бе представен филмовият проект „Достойно есть“



DostoinoНа 22 март в аулата на Богословския факултет на СУ бе представен проектът „Достойно есть“ за създаването на филмова поредица, посветена на християнската вяра по българските земи и на историята на Българската православна църква. Идеята за проекта е на продуцентите на националния видеокаталог „Това е България“ – Глобус Медия Груп  (Травъл ТВ и Травъл HD).

Бъдещата филмова поредица ще включва три филма със заглавия „За раждането“, „За силата“ и „За вярата“. В екипа на проекта е и преподавателят по църковна история и зам.-декан на Богословския факултет доц. д-р Павел Павлов. Той отбеляза, че една от важните цели на проекта е да популяризира поклонническия туризъм в България. Доц. Павлов уточни, че се предвижда първият филм да бъде посветен на периода от началото на разпространението на християнството по българските земи до основаването на Българската православна църква. Вторият филм ще бъде посветен най-вече на личността и делото на св. Йоан Рилски, а третата част от поредицата ще се фокусира върху положението на християните в периода на османското владичество и особено на Възраждането.

Освен на български, продуцентите планират филмите да имат и превод на английски, френски, испански, немски и руски. Предвижда се и създаването на каталог от кратки филми, представящи всяка една от българските епархии.

Проектът, насочен най-вече към младата аудитория, е получил благословията на Светия Синод. В момента се търсят спомоществователи, като надеждата на продуцентите е завършените три филма да бъдат представени пред публика в навечерието на Великден 2017 година.

Събраните средства от разпространението на вече готовия филмов продукт ще отидат за благотворителна кауза – изписване на образа на Христос Пантократор под купола на столичния храм „Св. Параскева“.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...