В Богословския факултет на СУ се провеждат традиционните Светоклиментови чествания



Saint_Clement_of_Ohrid_(icon,_13th-14th_century)В рамките на традиционните Светоклиментови дни в Богословския факултет на СУ се провеждат поредица от празнични академични събития. Инициативите в чест на патрона на Софийския университет и на Богословския факултет започнаха на 19 ноември с лекцията на сръбския академик Владета Йеротич на тема „Обожение и индивидуация“ в аулата на факултета (отзвук от събитието ще откриете тук) .

На 20 ноември пък се проведоха традиционните докторантски четения, а днес, в навечерието на празника, в аулата на факултета един от най-изявените български библеисти проф. д-р Емил Трайчев изнесе лекция на тема „Библейският характер на православното богослужение“.

По-късно в сградата на Ректората бяха връчени дипломите на абсолвентите от Богословския факултет от випуск 2014 г., а денят завърши с празнична вечерня в академичния параклис „Св. Климент Охридски“.

На празничния 25 ноември в параклиса на Богословския факултет от 8 ч. Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще отслужи празнична утреня и света Литургия, а от 10 ч. от факултета ще потегли литийно шествие до паметника на свети Климент Охридски.

От 11 ч. в университетската аула ще започне академичното тържество по случай патронния празник на Софийския университет. Малко по-късно, от 14 ч. в аудитория 8 на Богословския факултет се открива семинарът „Светите братя Кирил и Методий – духовни просветители и покровители на Европа”. В същия ден по традиция ще се проведе и Светоклиментовата вечер със студенти и преподаватели в аудитория 5 на Богословския факултет. На 25 ноември ще бъде открита и изложбата „В началото бе буквата“, която ще продължи до 27 ноември.

На 26 ноември студенти и преподаватели от Богословския факултет ще могат да видят и документалния филм „Песен и молитва“. Дебютният филм на режисьора Слави Георгиев е посветен на църковната музика и Литургията. Началото на прожекцията е 18 ч. в аудитория 8 на Богословския факултет.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...