В новия брой на СВЕТ: Ваксини за духовно здраве



Broi6-SvetИзлезе новият брой 6 на сп. „Свет“. В него ще откриете: беседите „Ваксини за духовно здраве“ и „Възпитанието на пола е възпитание на любовта“ на Сисанийския и Сиатистки митрополит Павел, посветени на взаимодействието между езика на младите хора и езика на Църквата; „Летящата класна стая“, или за метода Монтесори, който набира все повече последователи сред българските родители и педагози; „Да превърнеш живота си в богослужение“ – един вдъхновяващ текст на Мария Иванова за личността на големия християнски мислител Сергей Фудел; поредицата „100 години българско кино“ е посветена на емблематичната Невена Коканова, и още любопитни статии за вяра и култура. Представяме ви уводните думи към новия брой на главния редактор Илиана Александрова…

УВОДНИ ДУМИ

Казват, няма нужда да възпитавате децата си; възпитавайте себе си, те бездруго ще приличат на вас. Истина. Някак си я знаем, но понеже тази дума е тежка, а работата върху себе си – трудна, все гледаме да възложим отговорността за това как се формират децата ни другиму: училище, църква, държава, и в крайна сметка – всички останали хора, за които ползваме „техническия“ термин общество.

Друг начин да преместим тази отговорност е да заложим изцяло на външните методи за въздействие върху детето – образователни стратегии, програми, форми на колективно възпитание. Но образование означава участие в извайването на личността; то е най-вече начинът, по който детето придобива образ; не е трупането на информация и покриването на професионални стандарти. И в този процес неизбежно оставя отпечатък образът на хората, чрез които детето получава опит за света. А най-първите от тези хора са неговите родители.

Затова и тук ще се опитаме да говорим за възпитанието не като начин на въздействие върху детето, а като общ път. Като любов, която споделя. Част от това споделяне е и опитът от живота в църквата.

Каквито и образователни програми и училища да изберем, нашите истински възгледи, чувства, отношения… онова, което дава смисъл на живота ни, неизбежно и дълбоко ще се отпечати в душата на детето. Няма съмнение, че колкото повече истина, вяра, смисъл и надежда имаме да споделим с децата си, толкова по-добро възпитание ще получат те. И толкова по-добри родители ще бъдем.

Но независимо от нашите духовни пътища, възходи и падения, има нещо, което винаги можем да направим за децата си. И то е да стоим до тях. Защото най-важната потребност на детето е именно вярата, че някой стои до него без условия и го обича неизменно, винаги. Ако детето ни получи чрез нас опит от тази безусловна любов, то ще е получило най-важния си урок по вяра. А както ще видите в текстовете, които сме подбрали, този урок се помни за цял живот.

 

Можете да изтеглите безплатно новия брой 6 на сп. СВЕТ оттук:

Broi6-Svet

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...