В Русенска епархия отбелязаха една година от избора на митрополит Наум



Rusenski mitropolit NaumВ Четвъртата неделя на Великия пост – на св. Йоан Лествичник, с тържествена св. Литургия в русенския катедрален храм „Света Троица” духовенство и вярващи отбелязаха една година от каноничния избор на Негово Високопреосвещенство митрополит Наум за предстоятел на Русенската епархия.

В съслужение с владиката бяха Ловчанският митрополит Гавриил и Гюргевският епископ Амвросий от Румънската патриаршия. В богослужението взеха участие и архиерейските наместници от Разградска, Поповска и Тутраканска духовна околия, архим. Емилиян, епархийски съветник, архим. Антоний, игумен на Басарбовския манастир, архим. Атанасий, свещеник на българската църковна община в Атина, и др. Празничния повод почетоха и председателите на русенските храмове и членовете на Епархийския съвет.

Ловчанският митрополит Гавриил поздрави дядо Наум от името на Св. Синод, слово произнесе и епископ Амвросий, който поднесе в дар ръчно избродирани епитрахил, омофор от зелено кадифе и икона на преп. Наум Охридски, като предаде и специалните поздрави и благопожелания от името на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил.

Публикуваме благодарственото слово на Русенския митрополит…

Ваше Високопреосвещенство, Ваше Преосвещенство, Възлюбени в Господа отци, братя и сестри,

Днес, в Четвъртата неделя на Великия пост, когато честваме и паметта на преп. Йоан Лествичник, с голяма духовна радост посрещаме в престолния си град Русе обичния в Господа наш събрат – високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил.

Особено радостно е, че сред нас е и Негово Преосвещенство Гюргевският епископ Амвросий от Румънската патриаршия, придружен от църковна делегация, както и Негово Високоблагоговейнство отец Нелуц Опря, официален представител на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил в България.

Ето че вече се изпълва една година, откакто епархийският избирателен събор на Русенска епархия ни посочи като един от предпочетените архиереи за епархийски митрополит, а на 23 март 2014 г. Св. Синод ни утвърди като каноничен и правоправещ Русенски кириарх.

За нас изминалото досега време бе и много, но и малко.

Достатъчно бяха месеците, за да се запознаем персонално с всички свои подопечни свещенослужители и споспешници, от които да разберем за радостите и тревогите, съпътстващи ежедневието им, като заедно се постараем да разрешим наличните проблеми и спомогнем за удовлетворяването на реалните нужди.

Малко дни имахме обаче, за да обходим пълноценно населените места в богохранимата ни епархия, в някои от които от десетилетия не бе стъпвал владишки крак.

Слава Богу, че след дългогодишен застой, Господ призова за пастирско служение достойни Нему люде и според дадената ни от Спасителя архиерейска благодат, през изминалия едногодишен период бяха извършени пет дяконски и две свещенически ръкоположения.

Наред с това, за проявени заслуги и отговорно служение двама йеромонаси бяха възведени в архимандритско достойнство, един иконом бе отличен с офикията „ставрофорен свещеноиконом”, а трима свещеници получиха офикията „протойерей”.

За практически събеседвания с клириците относно прецизното изпълнение на техните богослужебни и проповеднически обязаности, бяха проведени две епархийски свещенически конференции с участието на всички духовници от диоцеза, както и четири свещенически конференции по духовни околии за разяснение на необходимите изисквания.

След съвместните плодотворни усилия на Русенската св. митрополия, гражданските власти и христолюбивото ни паство, направихме първа копка за построяването на нов храм в с. Подлес, Тутраканска духовна околия, посветен на светите равноапостолни Константин и Елена, както и обновление на храма „Св. Георги” в с. Водица, Поповска духовна околия.

Въпреки създадените трудности и изпитания, пред които бяхме изправени във времето, множество казуси, изискващи бързо и адекватно решение, намериха положителен развой, а други църковно-административни въпроси, чакащи своето финализиране с години, са на път да бъдат разрешени благоприятно.

Предизвикателство пред нас е работата по окончателното благоукрасяване на новопостроения храм „Всех Святих” в Русе и съборния храм в Басарбовския манастир, които в продължение на почти две десетилетия стоят незавършени. Вече съвсем интензивно продължава изпълнението и на крайно необходимите ремонтни дейности в епархийските манастири в Копривец и Каран Върбовка, останали неосъществени поради необяснимо забавяне през годините, като се надяваме, че за в бъдеще те ще се превърнат в едни истински духовни средища за развитието на социална и благотворителна дейност, под егидата на Русенската св. митрополия.

По наше настояване и с подкрепата на русенските свещеници-семинаристи, през лятото на 2014 г. бе основан митрополитският свещенически хор за източноцърковно пение „Св. Димитрий Басарбовски”, чиято първа официална изява бе в навечерието на празника Успение Богородично, като оттогава неговите изпълнения по време на богослужение се радват на голямо одобрение и възторг от страна на вярващите.

Цялата ни скромна дейност досега все пак нямаше да има успех, ако не бе ценната помощ на изрядните ни архиерейски наместници и мъдрото съдействие на уважаемите епархийски съветници, които положиха значителни усилия за отправление епархийските дела и реалното възраждане на църковния живот и духовността в поверения ни диоцез.

Не на последно място трябва да изкажем дълбока благодарност и на малобройните свещенослужители от епархията, някои от които изпълняват своето служение при наличието на доста битови трудности, недостатъчни материални средства и лишения от различен характер.

Благодарение усърдието на всички обаче, днес категорично можем да заявим, че църковната ни администрация и боголюбивият клир работят на Господния виноград в една спокойна и братолюбива духовна атмосфера, в която всеки според силите си се старае да бъде в помощ на своите събратя, полагайки предани грижи и внимание при изпълнението на възложените задачи и отговорности.

Богу било угодно, наред с радостите да преживеем и една голяма загуба, а именно неочакваната кончина на нашия добър събрат и предан свещенослужител ставрофорен свещеноиконом Кънчо Кънев, епархийски съветник и дългогодишен председател на русенския храм „Успение Богородично”, ценното съдействие на когото ще ни липсва изключително много занапред. Бог да го прости!

Бихме желали да отправим своята искрена благодарност и благослов към целокупното христолюбиво паство на богоспасаемата ни Русенска епархия, което искрено обича Господа и посещава Божия дом с вяра, преданост и благоговение.

Всякога и на всяко място усещаме любовта и уважението на благочестивите християни, посрещащи ни с непресторена любов и искреност, което е най-голямата награда за един архипастир.

Възлюбени в Господа отци, братя и сестри,

Още веднъж изказваме специалната си признателност на високопреосвещения наш събрат Ловчански митрополит Гавриил, който винаги досега ни е засвидетелствал своята братска в Христа обич и сърдечна подкрепа, а с присъствието си тук на нашия скромен празник за пореден път подчерта своето уважение и любезно внимание.

С голяма радост приветстваме днес и нашия уважаван гост – Негово Преосвещенство Гюргевския епископ Амвросий, в лицето на когото изказваме сърдечна признателност на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил, който никога досега не е пропускал, както лично, така и чрез свои представители, да подчертае своето благосклонно приятелско отношение към наше смирение.

За да ни поздрави лично, на вчерашното вечерно богослужение, предшестващо днешната празнична св. Литургия, наш гост бе и Негово Високопреосвещенство Теодосий, архиепископ на Томи и Констанца, от Румънската патриаршия, който поради неотложни ангажименти нямаше възможност да е сред нас и в днешния неделен ден.

Ваше Високопреосвещенство, Ваше Преосвещенство, като скромен дар от днешното църковно тържество приемете за спомен от Русенската св. митрополия по един архиерейски посох, с който да се подкрепяте по трудния, но благодатен и спасителен Христов друм, наставлявайки повереното Ви паство в истините на светата православна вяра, Церкви и Отечеству на пользу!

В навечерието на светлото Христово Възкресение аз бих искал да отправя само благодарствени слова към Всеподателя с боговдъхновените слова на Псалмопевеца: „Какво да въздам Господу за всичките Му благодеяния към мене?” (Пс. 115, ст. 3); Господ е Пастир мой, от нищо не ще се нуждая” (Пс. 22, ст. 1).

Слава на Бога за всичко! Амин!

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg; снимки: Атанас Димитров-АтаДим

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...