В София се провежда конференцията „Християнските църкви, гражданското общество и комунистическото наследство“



TsarevetsНа Светла сряда в Богословския факултет на СУ бе открита конференция на тема „Християнските църкви, гражданското общество и комунистическото наследство“, която ще продължи до 25 април. Във фокуса на форума е ролята на християнските църкви в България и Германия по време на комунистическия режим, отношенията църква-държава в годините на тоталитарния период. Организатори на форума са сп. „Християнство и култура“, Евангелска академия, Франкфурт, фондация „Конрад Аденауер”, Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, Федералната фондация за преоценка на диктатурата на ГЕСП и Софийска платформа.

Православни духовници, протестантски пастори и едни от най-изтъкнатите български и немски богослови, философи, историци и общественици споделят своя опит и позиция по въпроси, сред които: какви са мащабите на въздействие на тоталитарната власт в живота на християнските църкви; как църквите се справят с вината, агентите и отношението на комунистическата диктатура; какви са най-големите изпитания за църквата в едно секуларно и атеистично обкръжение.

Сесиите на конференцията се провеждат в Богословския факултет на СУ и в Центъра „Борис Христов” (ул. „Цар Самуил” № 43), и са отворени за всеки, който се интересува от дискутираните проблеми.

Цялата програма на конференцията може да видите тук.

 

Снимка: Ttsarevets-house.theoldcapital.eu

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...