Да помогнем за съхраняването на ротондата „Св. вмчк Георги“



RotondaЗнаете ли, че Ротондата е най-старият архитектурен паметник в София и е единствената запазена до покрив постройка в града, датираща от времето на Римската империя?

Знаете ли, че житията на няколко светци са свързани с Ротондата? Това са свети Атанасий Александрийски, свети Йоан Рилски, свети крал Стефан Милутин, свети Пимен Зографски и свети Георги Софийски Най-нови.

Това са част от въпросите, с които инициаторите на кампанията, посветена на храма „Св. великомъченик Георги“, искат да провокират вниманието не само на столичани, но и на всички българи към една благородна кауза.

Ротондата датира от началото на IV век, от времето на император Константин Велики, но ето че столетия по-късно тя се нуждае от консервация и реставрация. За да бъде възможно това, църковното настоятелство на храма и фондация „15 века България”, с благословията на Негово Светейшество патриарх Неофит, инициират дарителска кампания.

Кампанията, която стартира в началото на април тази година, набира средства и за проект по съхраняването на пълната информация за храмовата сграда и стенописите в цифров формат. По този начин ще се осигури възможност за пълно възстановяване в случай на нужда. Необходимата сума за цифровизацията е 7 500 лв., а изготвянето на план за реставрация на сградата и самата реставрация ще струва около 200 000 лева.

Тази древна християнска светиня в сърцето на столицата е изключителна ценност за всеки българин. „Това става ясноRotonda_angel само като съзрем удивителния ангел, който краси купола на тази ротонда и който смело можем да наречем символа на България. Тъй като в този малък стенопис съвсем ясно се вижда талантът на българския народ, неговото духовно състояние именно във времето, когато е строен храмът…“, каза още в началото на кампанията отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийската света митрополия.

Нека помогнем за съхраняването на ротондата „Св. вмчк Георги“ – с признателност към предците ни и с любов към децата ни!

Ако искате да се включите в кампанията, можете да направите дарение по банковата сметка на храм-ротонда „Св. вмчк Георги“ – София: ТБ Сибанк АД
IBAN: BG56 BUIB 9888 103 587 9 900
BIC: BUIBBGSF, или чрез еднократни СМС-и или СМС абонамент на единен дарителски номер 17 777 с текст
DMS ROTONDA

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...