Държавата е подпомогнала ремонтната дейност на над 350 православни църкви и манастири през 2015 г.



Hram Sv. Al. NevskiВ рамките на парламентарния контрол от 15 януари 2016 г. премиерът Бойко Борисов, провокиран от депутатско запитване, хвърля светлина по въпроса за отпуснатите от държавата средства на вероизповеданията в България.

Субсидии за Българската православна църква

От стенограмата на заседанието става ясно, че през изминалата 2015 г. за строителство и ремонт на православни храмове и манастири от държавната субсидия, предназначена за Българската православна църква, са усвоени 2 млн. и 360 хил. лв. С тях са подпомогнати строително-ремонтните дейности на 321 църкви и 29 манастира от общо 8000 православни светини (манастири, църкви и параклиси) в България.

Дирекцията „Вероизповедания” на Министерския съвет е разпределила финансова подкрепа от държавната субсидия, предвидена в Закона за държавния бюджет за 2015 г., за българските православно общини зад граница, както следва: в Хамбург – 20 хил. евро; в Манхайм – 4 хил. евро; в Загреб – 2 хил. евро; в Берлин – 94 хил. евро; в Хага – 12 хил. евро; във Виена – 3 хил. евро; в Истанбул – 60 хил. евро; в село Стеблево, Албания – 9 хил. евро; Димитровград, Сърбия – 5 хил. евро; в Претория, Южна Африка – 20 хил. евро за строителство на нов храм.

От държавната субсидия, предназначена за ремонт на църковни сгради с национално значение към 31 декември 2015 г. са разпределени 450 хил. лв. за подпомагане на строително-ремонтни дейности в църквите „Св. София” в столицата и „Успение Богородично” в Созопол, а също и на сградния фонд на Рилския, Бачковския, Троянския, Басарбовския, Мулдавския, Голямобуковския, Курилския, Дряновския манастир, както и на манастира „Св. св. Кирик и Юлита” близо до Асеновград.

Извън средствата в Приложение № 1, чл. 6 от Закона за държавния бюджет за 2015 г. с Постановление на Министерския съвет са отделени общо 2 млн. 125 хил. лв. за ремонтни дейности в Троянския, Басарбовския и средновековния Кърджалийски манастир, а също и за църквите в Ахтопол и Владая.

„На Българската православна църква е дадена възможността да е бенефициент по мярка 3.2.2. от Програмата за развитие на селските райони и 104 обекта са се възползвали от тази възможност“, отбелязва още премиерът.

Освен за ремонти и строителни дейности, са изразходвани и 383 хиляди лева за подпомагане на дейността на българските свещенослужители в чужбина.

Инославни изповедания и нехристиянски религиозни общности

За Католическата църква в България са били разпределени 50 хил. лв. и по-конкретно за ремонт на католическата църква във Велико Търново.

Държавната субсидия, предназначена за Арменската апостолическа църква, е в размер на 50 хил. лв., и е преведена за ремонт на арменския храм в Русе и за довършване на строителните дейности на новата църква в София.

За мюсюлманското изповедание от държавната субсидия са разпределени 360 хил. лв. С тях са подпомогнати частично строителните и ремонтно-възстановителни дейности на 49 джамии.

Държавната субсидия за религиозната общност на евреите в България е в размер на 50 хил. лв., тя е отишла за строителство на молитвени домове и частично покриване на разходи по издръжка на общността.

От държавната субсидия, предназначена за други регистрирани в страната вероизповедания, през 2015 г. са усвоени 80 хил. лв. за ремонт и строителство на молитвени домове на осем вероизповедания. Това са Евангелската, Методистката, Епископалната църква, Еврейски център „Хабат Любавич”, Българското дзен общество „Кен Дзен Шо”, Будистката общност в България, Божия църква в България, Съюзът на църквите на адвентистите от седмия ден, Църква на Бога, Съюзът на евангелистки съборни църкви.

Към настоящия момент католическите храмове, манастири и параклиси в страната са 103; джамиите и други светини на мюсюлманите са около 1400; синагогите са 10 (но само в две от тях – в Бургас и София, се извършват религиозни служби); храмовете на арменската Апостолическа църква са 19 (от тях 6 параклиса) и храмовете на протестантските общности в България са около 370 (118 от които са храмове на Съюза на църквите на адвентистите от седмия ден).

Какво ще отдели държавата през 2016 г.?

Предвидената държавна субсидия за регистрираните вероизповедания в България за 2016 г. е в размер на 4 млн. и 500 хил. лв.

От тях за подпомагане на Българските православни църковни общини в чужбина и свещенослужителите, работещи зад граница, са предвидени 850 хиляди лева. За ремонт и строителство на храмове и манастири на Българската православна църква в страната е планирано да бъдат отпуснати около 2 милиона и 400 хиляди лева и отделно за ремонт на религиозни сгради с национално значение – 450 хил. лв.

През 2016 г. държавата ще отпусне средства и за издаване на религиозна литература и представителни научни издания в размер на 50 хил. лв.

За тежкото състояние на „Св. Александър Невски“

Премиерът обърна внимание и на тежкото състояние, в което се намира патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, споделейки тревогата си, че са „компрометирани много от носещите устои на храма“, както и че има течове, които нанасят щети. Според експертните оценки ще са необходими около 20 млн. лв. за укрепващи и възстановителни дейности. „Поели сме ангажимент, имаме готовност и мисля, че никой от този парламент няма да има против, когато станем готови с проекта за реконструкция и укрепване, да заделим и тези финансови средства. Обещали сме го на Светия Синод, просто искаме, тъй като ремонтът е голям, той да бъде направен по всички правила“, заключава министър-председателят.


Източник: www.parliament.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...