Дядо Добри навърши 100 години



Dyado_Dobri„Не може се укри град, който стои навръх планина. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи.“ (Мат. 5:15)

На 20 юли старецът, който за всички нас е изключителен пример за християнско смирение и благотворство, навършва 100 години. Дядо Добри от Байлово е наричан жив светец на нашето съвремие. Личността му разкрива на дело какво е да имаш Христос за средоточие на живота си. „Докато довчера имахме много, днес останахме без нищо. Съществуват обаче и онези, които нищо нямат и всичко притежават – човеците, които имат усмивка и мир в своето сърце и явяват това в ежедневието си“ – тези думи от беседа на Сисанийския митрополит Павел ни напомнят за стареца от Байлово и неговата блага усмивка.

Дядо Добри е най-големият частен дарител на патриаршеската катедрала “Свети Александър Невски” със сумата от 35 700 лв., както стана ясно преди няколко години от репортаж на ТВ журналиста Горан Благоев. Дядо Добри е спомогнал още за реставрацията на храма в родното си село Байлово, за ремонт на Елешнишкия манастир и на други православни светини. И днес, на тази преклонна възраст, той продължава да събира пари, за да ги дарява на църкви и манастири.

Dyado_Dobri

Художник: Кирил Божков

В чест на рождения ден на дядо Добри на 20 юли в столичната галерия „ПластЕлин“ се откри изложба с негови портрети. В нея участват художниците: Кирил Божков, Елица Карабашлиева, Симеон Кръстев, Нана Райчева, Борислав Валентинов, Николина Богдан, Борис Анев и Камелия Цонкова. Изложбата ще продължи до 31 юли.

По повод 100-годишния юбилей нека си припомним и вдъхновения текст на Дария Захариева „Да бъдеш Божий странник“, посветен на стареца от Байлово.

 

 

 


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...