Един забравен исполин на Православието



viara_i_obshtestvoTази събота във „Вяра и общество” 

В поредния брой на предаването ви предлагаме:

  • Майчински криле – разказ за историята на празника Покров на Пресвета Богородица.
  • 610 години от успението на св. Киприан Българина, митрополит на Киев, Москва и цяла Русия. Защо това „велико светило на Православието” от ХІV век тъне в забрава? Защо е имал толкова много последователи, но и не малко неприятели? Какъв е интелектуалният кръг, в който се е движел? Каква е връзката му с Патриарх Евтимий? Каква е ролята му за политическото и духовно обединение на руските земи и каква и връзката му с прочутия руски иконописец Андрей Рубльов? На какви изпитания са го подложили превратностите на епохата и дали компромисът е бил част от живота му? На тези и други въпроси отговор ще търсят проф. Анисава Милтенова и проф. Христо Матанов.
  • „Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог” – продължава поредицата разговори върху Божиите заповеди. По Третата Божия заповед наш събеседник е свещеник Стефан Пашов.
  • „Румъния – една жива църква и през режима на Чаушеску, и сега”. Събеседник на Горан Благоев е изследователят по съвременно религиознание от Румънската академия Ирина Стал. От нея ще научите как почитат в Румъния новите мъченици на комунистическия режим.

Вашите въпроси и мнения по двете теми очакваме предварително на страницата ни във Фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg, на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg или на редакционния ни телефон 02/814 2175. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на студийните ни телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 23 28.

 Екипът на „Вяра и общество” 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...