Епископска хиротония на празника Покров Богородичен



Agatopolski episkop YeroteiНа 1 октомври 2014 г., на празника Покров Богородичен, в сливенския храм „Успение Богородично“ се състоя епископската хиротония на Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей.

Според решението на Св. Синод от 18 септември тази година, новият български архиерей бе хиротонисан по време на празничната св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий в съслужение с Великотърновския митрополит Григорий, Старозагорския митрополит Галактион, Пловдивския митрополит Николай, Доростолския митрополит Амвросий, Неврокопския митрополит Серафим, Траянополския епископ Киприян – викарий на Врачанския митрополит, и Знеполския епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит.

При своята епископска хиротония архимандрит Йеротей бе воден от Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир на Света гора, както и от протодяконите Александър Нешев и Илиян Александров.

„И днес, когато заставам пред всички вас, приел епископската благодат на Светия Дух, не мога да скрия вътрешното си вълнение и трепет, които обземат душата ми от ясното ми съзнаване за собственото ми недостойнство и поради големите отговорности, завещани от светите Апостоли… Ще се моля на свети великомъченик Георги Победоносец и на свети свещеномъченик Йеротей Атински да не ме лишават от тяхното застъпничество и в предстоящото ми служение…“, каза в словото си Негово Преосвещенство.

Новият епископ е роден на 1 февруари 1977 г. във Велико Търново. Завършил е Паралелния курс на Софийската духовна семинария през 2003 г.  Преди пострижението си е послушник в манастира “Св. вмчк Георги” – гр. Поморие. Постриган е за монах през 2003 г. от Сливенския митрополит Йоаникий и е зачислен към братството на манастира “Св. вмчк Георги“ – гр. Поморие. Духовен старец му е архимандрит Теодосий от Поморийския манастир.

Ръкоположен е за йеродякон на 11 май 2004 година в храм “Св.св. Кирил и Методий“ в Бургас , а за йеромонах – на 16 май 2004 година в храм “Св. Богородица” в Несебър, от Сливенския митрополит Йоаникий. Назначен е за ефимерий в манастира “Св. вмчк Георги” – гр. Поморие, от 17 май 2004 година, а на 1 януари става игумен на манастира.

Отличен е с офикия архимандрит на 6 май 2008 година от Сливенския митрополит Йоаникий. Завършва катедра „Теология” при Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски” през 2010 година със степен ”магистър”. Понастоящем е докторант по църковна история в същата катедра. Член е на Сливенския епархийски съвет втори мандат. Член е на Църковния събор.

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...