Защо не са разсекретени всички агенти на ДС в БПЦ?



Тази събота във „Вяра и общество”

  • Пет години мълчание – след осветляването на 12 архиереи като агенти на ДС през януари 2012 г. процесът за разкриване на връзките на клира с тайните служби на атеистичния режим трябваше да продължи. Съгласно нормативните документи на Комисията по досиетата на проверка за агентурно минало следва да бъдат подложени „ръководителите и членовете на управителните органи на религиозните общности”. За БПЦ, освен членовете на Светия синод, това са още епископите и свещениците на длъжност „архиерейски наместник”. Но нито едните, нито другите през изминалите пет години бяха обект на проверка. Защо? Защо Комисията по досиетата не върши онова, което й повелява законът? Има ли политически натиск за скриване на истината относно агентурните връзки на клира с бившата ДС и дали самото поведение на Светия синод не е причина за това? Руши ли подобен процес авторитета на БПЦ в обществото? Горан Благоев търси отговорите на тези въпроси заедно с Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, и Методи Андреев – бивш председател на Комисията. Очакваме вашите мнения и отговори на въпроса: „Трябва ли да се осветлят всички агенти на ДС в БПЦ?” – предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта   www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551. 
  • Рисуваното богословие – разговор с доц. Веселина Вачкова за „Ерминия”-та на Дичо Зограф (1810-1872 г.) от Дебърско – известният възрожденски иконописец, който съставя един от първите „български учебници по иконопис”, за придържането към канона и неговите свободни интерпретации.  
  • Вярата през погледа на децата – репортаж за конкурса на Националния съвет на религиозните общности „Вярата – мечта за по-добър свят”. 

Гледайте ни тази събота. Започваме точно в 17.00 ч. 

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...