За сервилността на църквата или как официалната власт се черкува на Великден



viara_i_obshtestvoТази събота във „Вяра и общество“

От няколко години насам случващото се във Възкресната нощ в патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски” буди въпросителни, недоумения, недоволства. Официалните държавни мъже идват в храма за по един час, влизат церемониално през главния вход, първи си запалват от пасхалния огън, който патриархът им поднася. В същото време народът Божий трябва да премине през определени мерки за сигурност, ако иска да бъде допуснат в храма и трябва да се черкува отвъд полицейските заграждения. Сякаш не се провежда богослужение, а партиен митинг или официално държавно мероприятие.

Допустимо ли е това наистина в християнството? Какво казват Старият и Новият Завет за отношенията между Църквата и Държавата? Има ли равни и по-равни пред Бог? Кое налага подобен църковен протокол към властимащите? Отговорите на тези и други въпроси Горан Благоев търси със своите събеседници в първото издание на „Вяра и общество” след Великден – доц. д-р Екатерина Дамянова, преподавател в Богословския факултет на СУ и Пламен Сивов, редактор в популярния сайт „Православие.БГ”. Вашите въпроси очакваме предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество“, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир за Вас ще бъдат отворени телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551 след 17.20 ч.

Ще видите още:

„Не сакаме го гръчкио патрик” – възпоменаваме 155 г. от Българския Великден

„Камбаните на Охрид плачат…” – историкът доц. д-р Лизбет Любенова за най-новата си книга „Охридски митрополит Борис”. Научете повече за един от големите мъченици на Българската православна църква по време на войните за национално обединение.

„Колко страшно е нашето падение!” – 90 години от атентата в столичния храм „Св. Неделя”

Гледайте ни, очакваме Ви. Започваме както обикновено в 17.00 ч.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...