Знеполският епископ Йоан освети параклис в двора на БНР



Днес в 11 часа с водосвет бе осветен параклисът "Св. Йоан Златоуст" в двора на БНР от Знеполският епископ Йоан, викариен епископ на Софийския митрополит и Български патриарх Максим в съслужение с архимандрит Григорий, протосингел на Софийската Света митрополия, и столични свещеници.

Пълният чин на освещаване, извършван по време на светата Литургия, не бе направен, тъй като в параклиса няма св. Престол и иконостас, което прави невъзможно отслужването на Божествена света Литургия. В словото си дядо Йоан благодари на генералния директор на БНР Валерий Тодоров, на г-жа Поля Станчева, бивш генерален директор на БНР, и на всички, които с труда си или своята лепта са спомогнали за изграждането на параклиса. Той отбеляза, че съвсем уместно за покровител на параклиса е избран св. Йоан Златоуст, един от най-големите проповедници на словото Божие, тъй като журналистите са призовани да говорят истината и само истината.

Първата копка на параклиса"Св. Йоан Златоуст" бе направена на 28 август 2006г. Полагането на основния камък бе извършено отново от Знеполският епископ Йоан, тогава все още архимандрит и протосингел на Софийската Света Митрополия. Параклисът бе завършен на 29 май 2007 г. и е построен по завета на Сирак Скитник – първия директор на радио "София".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...