Излезе юбилейният стотен брой на списание „Християнство и култура“



Spisanie Hristianstvo i kulturaОт печат излезе стотният брой на списание „Християнство и култура“. Станалото емблематично за съвременния български културен и духовен живот издание вече има 13 години непрекъсната история.

В текста по повод юбилейния брой проф. Калин Янакиев отбелязва, че първият редакционен екип на изданието в началото си е „поставил трудната задача да покаже, че християнството не е просто затворена в себе си „традиция”, изгубила способността да влиза в диалог и дискусия с една все по-отдалечаваща се от въпросната „традиция” секуларна съвременност…. Списанието постепенно се превърна в „институция”, имаща свой авторитет и – осмелявам се да го твърдя – определено свое влияние в живота на Българската православна църква“.

Сред тематичните акценти в юбилейния брой 100 на списанието са разговорът на Димитрина Чернева с протойерей Николай Георгиев със заглавие „В тъмница бях и ме споходихте“, посветен на пастирското служение в затворите; „Един лекар говори за молитвата“ от д-р Алексис Карел; „Св. Йоан Предтеча – по следите на неговите свети мощи“ от Венцислав Каравълчев; „От феминизъм към джендър идеология“ от Габриеле Куби, а в рубриката „Съвременно богословие“ е включен текстът на Светослав Риболов „Авторитетът на отците, сборникът на Св. писание и критерият на светостта“.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...