Книга за жените аскети в християнството ще бъде представена в Пловдив



cover-svetycy-cover-145x219Времето между Благовещение и Неделята на света Мария Египетска предоставя благодатен повод за разговор, посветен на женското лице на светостта. Именно това е и централната тема на книгата „Светици на Православието“ под авторството на Черниговския архиепископ Филарет (изд. „Омофор“).

На 28 март (събота) сборникът, посветен на жените аскети, ще бъде представен в Пловдив. Събитието ще се състои в пловдивския храм „Св. Параскева“ от 18 ч.

Книгата съдържа житията на свети жени от Египет, Палестина, Сирия и е богата на църковноисторически и агиографски сведения. Благодарение на нея ставаме съпричастни с духовния подвиг на свети жени от първите десет века на християнството.

Запознаването с традициите и особеностите на женската аскетика потвърждава истината, че женското подвижничество е дълбоко почитано и ни най-малко не се подценява в сравнение с мъжкото в Православната църква, където „няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса” (Гал. 3:28).

Изданието ще бъде представено от богослова Мария Иванова от издателство Омофор, преводача Татяна Филева и редактора Венета Дякова. Издателите и храмовото духовенство отправят покана към всички вярващи от Пловдив, които са заинтригувани от темата!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...