Лекция, посветена на Евангелието според Лука, предстои в „Къща за птици“



Sveti Luca„…слепи прогледват, хроми прохождат, прокажени се очистват, глухи прочуват, мъртви възкръсват, на бедни се благовествува“ (Лука 7:22)

Инициативата „Книгата на книгите“ на фондация „Покров Богородичен“ за срещи, посветени на библейските послания, продължава и през новия есенен сезон. Досега лектори са били едни от най-изявените български богослови и преподаватели по библеистика, сред които проф. д-р Емил Трайчев, проф. д-р Иван Желев, доц. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Ивайло Найденов и др. Темата на септемврийската лекция е „Евангелие според Лука. Благовестието за Всемилостивия“.

Според свидетелството на св. Григорий Богослов евангелист Лука намира мъченическата си смърт, провесен на едно маслинено дърво, поради липсата на кръст. Авторът на третото по ред синоптическо Евангелие възвестява идването на Спасителя не само за юдеите, но и за езичниците. За цялото човечество. Защо за светия евангелист е особено важно да постави в центъра на своя разказ Божието милосърдие като първопричина за Христовото Въплъщение? Отговор на този и на още любопитни въпроси ще предложи отец Добромир Димитров от Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Очакваме ви!
dobromir-dimitrovЛектор

Прот. Добромир Димитров е свещеник във великотърновския храм „Св. Мина”. От 2008 г. е редовен асистент по църковно право към катедрата „Историческо и практическо богословие” на Православния богословски факултет на ВТУ.

 


Къде:
ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 30 септември (вторник) 2014 г., 18:30 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...