Литийно шествие в памет на св. Георги Софийски Най-нови



Bolnichen paraklisНа 26 май Българската православна църква чества паметта на св. Георги Софийски Най-нови. По случай празника днес от 18 ч. в параклиса „Св. Георги Софийски Най-нови“ в близост до лобното място на светеца в двора на Александровска болница ще се отслужи вечерно богослужение, оттам ще потегли и литийно шествие към ротондата „Св. Георги“, което ще премине по маршрута: бул. „Пенчо Славейков“, бул. „Витоша“, ул. „Солунска“, ул. „Христо Белчев“, ул. „Цар Калоян“. А в утрешния ден в болничния параклис ще бъде отслужена и празнична св. Литургия.

С днешното литийно шествие се възобновява 400-годишната традиция, съществувала до 1945 г. Шествието тръгва от мястото, където светецът мъченически е пострадал през 1534 г. и стига до ротондата, където се намира гробът му.

След Освобождението на България в шествието участват столични духовници, лекари, студенти по богословие и медицина, ученици от Софийската духовна семинария и миряни от София и страната. Чрез възобновената традиция инициаторите искат да насочат вниманието и към настоящата кампания за набиране на средства за ротондата „Св. великомъченик Георги“.

Идеята за изграждането на болничен параклис датира още от 1913 г., но се осъществява едва през 2007 г. В началото на 2012 лекари и духовници подеха инициатива за набиране на средства и материали за довършването на строителните дейности и за изографисването на храма. През 2013 г. обновеният параклис е осветен и отваря вратите си за лекари, пациенти и техните семейства.

Sv. Georgi Sofiiski Nai-noviСпоред църковното предание свети Георги Софийски Най-нови е заловен от турските власти и е подложен на ужасяващи мъчения на мястото, което днес се намира в двора на Александровската болница при ъгъла на улиците „Св. Георги Софийски“ и бул. „Пенчо Славейков“. Там светецът е бил подложен на ужасяващи мъчения, след отказа му да се откаже от християнската си вяра. Осъден е на обесване със заповедта тялото му да бъде оставено на бесилката три денонощия – с намерението така да бъде оборена вярата на християните в нетленните мощи и във възкресението на мъртвите. Мъченикът обаче предал Богу дух преди да бъде обесен, въпреки това палачите му го окачили на въжето и оставили тялото му да виси три денонощия на бесилото. За това време тялото на светеца не само не показало признаци на тление, но от него се носело необикновено благоухание.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...