Литийно шествие в чест на св. Георги Софийски Най-нови



Sv. Georgi Sofiiski Nai-noviСофийска св. митрополия, лекари от Александровска болница и църковните настоятелства на храм-ротонда „Св. вмчк Георги“ и храм „Св. първомъченик, първоапостол и архидякон Стефан“, ви канят да се присъедините към Литийното шествие в памет на св. Георги Софийски Най-нови.

На 25 май 2016 г. (сряда) от 18 ч. с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, в столичния храм „Св. Георги Софийски Най-нови” (в двора на Александровска болница) ще се отслужи празнична вечерня в навечерието на празника на св. Георги Софийски Най-нови, който се чества на 26 май.

След вечернята, от 18:30 ч. ще потегли Литийно шествие до храма-ротонда „Св. вмчк. Георги” (бул. „Дондуков” № 2 – в двора на Президентството). Маршрутът е: от храм „Св. Георги Софийски Най-нови” (в двора на Александровска болница), по бул. ”Пенчо Славейков”, бул.”Витоша” до площад ”Св. Неделя”, по улица „Съборна” до храм–ротонда „Св. вмчк. Георги”.

До 1945 г. в София съществува традиция за провеждането на това шествие от мястото, където се предполага, че мъченически е пострадал светеца през 1534 г. (при ъгъла на сегашните ул. „Св. Георги Софийски” и бул. „Пенчо Славейков”) до двора на храм-ротонда „Св. вмчк Георги“, където е гробът му.

Възобновяването на традицията се осъществи през миналата година, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит.

В продължение на повече от четиристотин години хората, живели по тези земи, са участвали в това възпоменание. Дори и в годините на османското владичество, когато ротондата „Св. вмчк Георги“ е превърната в джамия, предците ни са имали специално разрешение на този ден да изразят почитта си към св. мъченик Георги Софийски Най-нови.

След Освобождението на България от 1878 г. до 1945 г. в шествието участват столични духовници, лекари, студенти по богословие и медицина, ученици от Софийската духовна семинария и миряни от София и страната.

Тази година литията в памет на един от небесните покровители на София – св. мъченик Георги Софийски Най-нови е и в подкрепа на съграждането на храм „Св. първомъченик, първоапостол и архидякон Стефан“ в столичния Южен парк.

Да продължим тази традиция заедно – с признателност към предците ни и с любов за децата ни!

Bolnichen paraklis

Източник: mitropolia-sofia.org

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...