Международна конференция „Християнството и Европа” в памет на проф. Христо Стоянов Христов ще се проведе в Богословския факултет на СУ



prof-hristo-stoyanovНа 2 декември (петък) от 9.30 ч. в аулата на Богословския факултет на СУ ще се проведе Международна конференция в памет на църковния историк проф. д-р Христо Стоянов (1941-2000) и по случай 75 години от рождението му.

Събитието се провежда с благословението на Св. Синод. Преди началото на конференцията, от 9 ч. в академичния параклис на факултета архиереи на Българската православна църква, начело с Негово Светейшество патриарх Неофит, ще отслужат панихида за всички от века почивши преподаватели на духовната ни Алма матер.

Специално за участието в конференцията в София ще пристигнат богослови и църковни историци от Гърция, Германия, Швейцария и Чехия. Участници ще бъдат колеги и бивши студенти на проф. Христо Стоянов Христов и настоящи водещи учени както от страната, така и от чужбина. Сред тях са хайделбергският църковен историк проф. Адолф-Мартин Ритер, проф. Доминик Буркхард от Вюрцбург и политическият социолог проф. Волфганг Шрьодер. В научните дискусии ще се включат и деканът на Богословския факултет на СУ проф. Александър Омарчевски, зам.деканът доц. д-р Павел Павлов, колеги от Великотърновския университет и от Историческия факултет на СУ.

Проф. Христо Стоянов Христов е роден на 6 юни 1941 г. в Пазарджик. През 1960 г. завършва Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско, а през 1965 г. завършва Духовната академия “Св. Климент Охридски” в София. През годините 1967-1969 специализира в Босе, Швейцария, и в Бохум, ФРГ. От 1966 г. е аспирант (докторант) по история на Църквата, а докторатът му е върху протестантските мисии в България, защитен през 1971 г. От същата година е асистент по църковна история, от 1979 г. – доцент, и от 1985 г. – професор. Преподава обща история на Църквата, история на БПЦ и история на съвременните православни църкви. Защищава хабилитационен труд на тема „Из историята на иконоборството (717-741)“ (изд. в ГДА, Т. 30 (56), 1980-1981, София, 1990).

Проф. Христо Стоянов Христов е активен участник в богословските диалози на БПЦ с инославните през 80-те и 90-те години на ХХ в. Той е и сред основателите на Православния богословски факултет във Велико Търново, за което през 2002 г. е посмъртно удостоен с грамота от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Тя ще бъде един от експонатите в съпътстващата конференцията изложба.

Личната равносметка на проф. Христо Стоянов Христо, направена малко преди да почине, включва обучението на над 3000 студенти, както и подготовката на многобройни специализанти и петима асистенти, които застъпиха веднага след кончината му в ръководените от него катедри в София и Велико Търново.

ПРОГРАМА

2 декември

08.50 – 09.00 Обща снимка на всички участници и гости пред сградата на Богословския факултет на СУ

09.00 – 09.30 Панихида за проф. д-р Христо Стоянов Христов и всички от века почивши преподаватели – параклис на Богословския факултет на СУ – пл. св. Неделя №19, ІІІ етаж.

09.30 – 12.30 Тържествено откриване на международната конференция по случай 75-ата годишнина на проф. д-р Христо Стоянов Христов – слово на декана на Богословския факултет на СУ проф. д-р Александър Омарчевски – Аула на Богословския факултет на СУ – пл.св. Неделя №19, ІІ етаж.

Модератор д-р Климент Христов.

Тържествено слово – Неофит, патриарх Български

Приветствени слова от духовници

Омарчевски, проф. д-р Александър, Богословски факултет на СУ – „Източната църква и император Константин”

Ритер, проф. д-р Адолф-Мартин, Богословски факултет Хайделберг – „Християнството, ислямът и Европа”

Николакопулос, проф. д-р Константин, Образователно направление „Православно богословие” – Университет Мюнхен – „Вяра и разум – Богословието като обект на изследване – православното гледище”

Хелер, Пастор проф. д-р Дагмар, декан на Института в Босе, Швейцария – „Връзките между Православието и църквите на Реформацията”

Илерт, доц. д-р Мартин, Богословски факултет – Университет Хале – „Двустранните срещи между Съюза на евангелските църкви в ГДР и Българската православна църква в периода 1974-1992 г. – един изключителен богословски диалог”

Шрьодер, проф. д-р Волфганг, Университет Вюрцбург – „Чия Европа? Кой съюз? Политическа философия на европейската Post-Brexit интеграция”

12.30 – 14.00 Обедна почивка

14.00 – 17.30 Следобеден панел:

Павлов, доц. д-р Павел, Богословски факултет на СУ – „Делото на проф. Христо Стоянов Христов”

Буркхард, проф. д-р Доминик, катедра Църковна история на Средновековието и Новото време, Университет Вюрцбург – „Църквата и държавата в Европа: студена война, съжителство или сътрудничество?”

Николов, доц. д-р Александър, Исторически факултет на СУ – „Евреите – обичайните заподозрени?”

Ванцос, доц. д-р Милтиадис, Богословски факултет Солун – „Абортите от гледище на православната биоетика”

Кремер, д-р Томас, Университет Айхщед – „Църковните унии”

Шуке, пастор Кристиан, Берлин – „Спомени”

Христов, д-р Климент, Богословски факултет на СУ – „Кой ни открадна темите?”

Д-р Клаус Физингер, ръководител на фондация Ханс Зайдел за Югоизточна Европа – заключителни думи

3 декември

8.30 – 16.00

Поклонение на гостите в Рилската света обител

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...