Оригинално учение ли е богомилството и има ли цивилизаторска мисия



viara_i_obshtestvo„Вяра и общество” продължава дискусията за едно от най-оспорваните средновековни учения

В този брой Ви предлагаме:

– Между Бога и дявола – доколко дуалистичното учение на богомилството има оригинални идеи или е само нов прочит на старите ереси? Възможно ли е то да е преходна форма между орфизма и християнството? Имат ли нещо общо с него тамплиерите и малтийският орден? Както Ви обещахме, поради големия зрителски интерес предаването продължава дискусията, която започнахме наскоро. Наши гости ще бъдат доц. Веселина Вачкова, доц. Георги Николов и доц. Павел Павлов.

– Да рисуваш свещени образи сред снежната пустош – как изографисването на параклиса „Св. Йоан Рилски” в нашата научна база на Антарктида се превърна в мисия за художничката Ганка Павлова. Специален репортаж от ледения континент на Цветелина Атанасова.

– Забравеният ден на майката – в навечерието на Благовещение разговаряме за християнския дух на майчинството и за почитта към него с доц. Клара Тонева от Богословския факултет на СУ и Юлия Берберян от Българския женски съюз, която издига инициативата 25 март да стане Общонационален ден на майчинството и майката. Вашите въпроси по тази тема очакваме предварително на страницата ни във Фейсбук „Вяра и общество“, на електронния ни адрeс  viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир ви очакваме на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

– Да се изкачиш до Бога, забравяйки себе си – в навечерието на Четвъртата неделя от Великия пост ви разказваме за живота и посланията на преподобни Йоан Синаитски (Лествичник).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

<strong>Notice:</strong> Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...