Откриха най-голямата раннохристиянска катедрала в Родопите



PerperikonНай-голямата раннохристиянска катедрала в Родопите откри на Перперикон екипът на проф. Николай Овчаров, съобщха археолози.

Сензационното откритие е в южния квартал, където учените са попаднали на огромна трикорабна базилика. Оказва се, че тя е епископска катедрала от V век. Храмът е бил с монументална каменна колонада, масивни зидове от огромни квадрови блокове и красива монументална украса. Досега е разкрита централната част с дължина 25 м и широчина 15 м. Предполага се, че заедно с втория притвор и двора – атриум дължината ще достигне 40 м.

С тези размери тя се оказва по-голяма от Старата митрополия в Несебър и е съпоставима с такива храмове като столичната „Св. София“, Еленската и Беловската базилика, коментира проф. Николай Овчаров.

През ІХ в. църквата е преустроена като тогава е функционирал само централният кораб. Тогава сградата е превърната в еднокорабна базилика, също с внушителни размери. Така тя продължава да функционира до ХІV в., когато Перперикон е превзет от османските турци. Наоколо се развива цял некропол от покрити гробници, от които са фиксирани 25. Тяхното разкриване екипът на проф. Овчаров започва от днес.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info

Notice: Credit Card fields are disabled because your site is not running securely over HTTPS.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...